04/06

Voorbeschouwing European Cup 10.000m & Flanders Cup Memorial Léon Buyle

-jd62555-00001

Kan Alexander Doom morgen opnieuw onder 46 seconden duiken?

Op zaterdag kijken we zowel in eigen land als buiten de landsgrenzen uit naar de prestaties van de Belgen. In Oordegem tijdens de Flanders Cup Memorial Léon Buyle van Vlierzele Sportief en in Birmingham naar de prestaties van de Belgische selectie tijdens de European Cup 10.000m.

European Cup 10.000m

De selectie voor de European Cup bestaat dit jaar uit zeven Belgen, waaronder vier mannen, Bashir Abdi/RCG, Lahsene Bouchikhi/RESC, Clément Deflandre/HERV en Nicolaï Sake/LYRA, en drie vrouwen, Nina Lauwaert/ROBA, Karen Van Proeyen/ROBA en Hanne Verbruggen/VITA. Abdi en Verbruggen zijn al zeker van een ticket voor de Olympische marathon in Sapporo en de European Cup wordt wellicht hun laatste grote test richting de Spelen. Hoewel Abdi nog een ander doel voor ogen heeft in Birmingham. Zijn trainingsgenoot en viervoudig olympisch kampioen Mo Farah gaat zaterdag namelijk op zoek naar een ticket voor Tokio op de 10.000m. Zowel op de Spelen van Londen in 2012 als de Spelen van Rio in 2016 won de intussen 38-jarige Brit goud op zowel de 5000m als de 10.000m. Morgen gaat Farah op zoek naar een plaatsje in Team GB voor Tokio, aangezien de European Cup geldt als selectiewedstrijd voor de Britten. Wellicht zal Abdi hem op sleeptouw nemen richting Tokio. Volgende week zondag gaat Abdi nog van start in zijn laatste wedstrijd voor de Olympische marathon, namelijk de halve marathon 2 Tokyo in zijn thuisstad Gent. In het spoor van Abdi gaan de andere Belgen op zoek naar een mooie tijd. Sake en Deflandre hebben een persoonlijk record onder het halfuur met respectievelijk 29’34”06 en 29’34”60. Voor Bouchikhi is de European Cup de ideale gelegenheid om zijn PR van 30’02”10 aan te scherpen tot een tijd onder het halfuur.

Bij de vrouwen wordt het uitkijken welke tijden de Belgen kunnen neerzetten. Nina Lauwaert kan de snelste chrono voorleggen met haar 32’52”29 uit 2019 in Londen, dus de Britse ondergrond is haar gunstig gezind. Clubgenote Karen Van Proeyen was er ook bij in Londen, maar haar persoonlijk record op de 10.000m van 35’06”55 liep ze dat jaar twee maanden eerder in Oudenaarde tijdens het BK. De derde Belgische die morgen in actie komt, Hanne Verbruggen, verzekerde zich in Valencia van een ticket voor de Olympische Spelen op de marathon en test morgen de benen in Birmingham. Haar persoonlijk record op 10.000m liep ze net zoals Lauwaert in Londen in 2019 en staat op 33’30”67. Voor de winst wordt het uitkijken naar Eilish McColgan. Met haar 30’58”94 is de Britse de enige vrouw op de deelnemerslijst die al onder 31 minuten liep over 10.000m. Er wordt zonnig weer voorspeld in Birmingham met temperaturen rond 20 graden, dus de condities lenen zich voor goede prestaties.

Alle info over de European Cup 10.000m vind je hier.

Flanders Cup Memorial Léon Buyle

Dichter bij huis blikken we vooruit naar de tweede Flanders Cup van het seizoen. Na de IFAM trekken we opnieuw richting Oordegem voor de Memorial Léon Buyle van Vlierzele Sportief. Met onder meer Tuur Bras, Paulien Couckuyt, Imke Vervaet, Michael Obasuyi, Eline Berings en Noor Vidts staan enkele van onze beste Belgen morgen aan de start.

In het hoogspringen bij de vrouwen vinden we Claire Orcel/CSF en Zita Goossens/DEIN terug. Goossens gaat op zoek naar 1m84 en het bijhorende ticket voor het EKU23. Met haar 1m81 van vorig weekend komt ze steeds dichterbij. Orcel opende haar seizoen vorig weekend in Duitsland met 1m84, maar mikt hoger met het oog op de Spelen. Bij de mannen gaan Lars Van Looy/VAC en Sten Geenens/ASVO op zoek naar een mooie hoogte om hun seizoen kleur te geven.

De 400m horden bij de mannen kent een sterke bezetting en wordt een nummer om naar uit te kijken. De Nieuw-Zeelander Cameron French heeft de snelste tijd achter zijn naam met 49”33 voor twee Britse atleten. De beste Belg op dit moment, Tuur Bras/OEH, gaat morgen opnieuw van start na zijn knappe race van vorig weekend. Naast Bras staan ook Dylan Owusu/LYRA, Robin Van Damme/KAAG en junior Wout Bex/LOOI morgen opnieuw aan de start.

De baanronde zonder hindernissen belooft ook een interessante strijd. Bij de vrouwen staan zowel Paulien Couckuyt/VAC, Imke Vervaet/RCG als Hanne Maudens/VS ingeschreven. Vervaet staat ook ingeschreven voor de 200m, dus het is afwachten op welk nummer de Gentse effectief van start gaat. Maar ook zonder Vervaet krijgen we wellicht een snelle 400m. Vorige week liep Alexander Doom/AVR voor het eerst onder 46 seconden. Morgen komt de West-Vlaming opnieuw aan de start en wordt het uitkijken waar de klok ditmaal stopt. Sven Van den Bergh/LYRA gaat van start in zijn eerste 400m op Europese bodem. Begin april opende hij zijn seizoen in Amerika met 48”40. In het spoor van Doom kan Van den Bergh die tijd mogelijks wat scherper stellen.

Op 110m horden opent Michael Obasuyi/OEH morgen zijn zomerseizoen. Benieuwd waar hij in zijn eerste race van het seizoen zal eindigen. Op de hoge horden bij de vrouwen kijken Eline Berings/RCG en Noor Vidts/VAC elkaar in de ogen. De winst komt zonder ongelukken op naam van Berings, maar we zijn benieuwd welke tijden ze gaan neerzetten. Vidts maakt er morgen een driekamp van, met naast de horden ook nog het speerwerpen en de 200m. Op die 200m staat met onder meer Lucie Ferauge/CABW, Justine Goossens/RCG en Fé Vannerom/DEIN stevige concurrentie aan de start. Na een regenachtige opener met de kogel tijdens een van de micromeetings wordt de Flanders Cup in Oordegem de eerste echte test voor Vidts in openlucht voor ze richting Tenerife trekt waar ze op 12 en 13 juni haar eerste zevenkamp van het jaar zal afwerken met het oog op de Spelen.

Op de 800m steken Renée Eykens/AA en Camille Muls/RESC erbovenuit, ondanks het internationale gezelschap. Voor Annelies Nijssen/ATLA kan dit een mooie kans zijn om in het spoor van Eykens en Muls opnieuw een mooie chrono neer te zetten. Bij de mannen krijgen de beste Belgen wel stevige buitenlandse concurrentie. Aurèle Vandeputte/HAC dook tijdens de IFAM voor het eerst onder 1’47” en wil die prestatie een week later maar wat graag bevestigen. Stijn Baeten/DCLA liep vorige week een sterke 1500m in Nijmegen met 3’38”96, maar morgen opteert hij voor de 800m. Verder is het ook uitkijken naar Tibo De Smet/RCG, die steeds sneller en sneller gaat over de dubbele baanronde, en Ruben Verheyden/EA, die zijn seizoen morgen opent.

Op de 1500m is het uitkijken naar Febe Triest/AVLA. De limiet voor het EKU23 staat op 4’17”48 en het persoonlijk record van Triest staat sinds 2019 op 4’24”12. Indien ze de wedstrijd van haar leven loopt, zijn er misschien mogelijkheden. Mariska Parewyck/EA zal haar alvast op sleeptouw nemen richting een goeie tijd. Bij de mannen voert Louis Vandermessen/CABW de inschrijvingen aan. Vandermessen staat ook ingeschreven voor de 800m, dus is het afwachten op welke afstand hij van start zal gaan.

Het tijdsschema, alle deelnemers en de live results vind je hier.