07/07

Voorbeschouwing EKU23 mannen: wat zijn Belgen waard na recordeditie in 2019?

dsc-6175-min

Pieter Sisk, Tuur Bras, Michael Obasuyi en Jonathan Sacoor

Morgen gaat in de Estse hoofdstad Tallinn het EK voor beloftes van start. Het EK voor atleten onder 23 jaar stond oorspronkelijk gepland in het Bergen, maar de Noorse coronarichtlijnen staken daar een stokje voor. Daardoor trekken de beloftes naar dezelfde locatie als de juniores volgende week. Bij de mannen telt ons land op papier vier potentiële medaillekandidaten met Thomas Carmoy, Eliott Crestan, Michael Obasuyi en Jonathan Sacoor.

Twee jaar na het grandioze success van de Belgische delegatie op het EK voor beloftes in het Zweedse Gävle trekken de beste landgenoten onder 23 jaar naar Tallinn. De hoofdstad van Estland doet dienst als vervanger van het Noorse Bergen. Eind mei maakte de lokale organisatie in Noorwegen namelijk bekend dat het onmogelijk was om het kampioenschap te laten plaatsvinden gezien de geldende coronamaatregelen. Gelukkig kwam European Athletics met een simpele oplossing: twee weken jeugd-EK’s in Tallinn. Bij de mannen wordt het uitkijken naar 13 individuele atleten, waarvan vier op papier kans maken om mee te strijden voor eremetaal. 

Thomas Carmoy/CRAC is als ranglijstaanvoerder één van de twee hoogspringers die dit jaar, weliswaar in zaal, over 2m28 wipten. Carmoy moet de Oekraiëner Oleh Doroshchuk naast zich dulden op de inschrijvingslijst. Onze landgenoot is de uittredende Europese kampioen in het hoogspringen en kan zijn niet-selectie voor de Olympische Spelen in Tallinn doorspoelen. Carmoy kwam op de World Ranking één plaatsje tekort om afgevaardigd te worden naar de Spelen. Michael Obasuyi/OEH is er wel bij in Tokio dankzij zijn 13”32 tijdens de BK-finale. Obasuyi is met die chrono de tweede performer op de inschrijvingslijst. Alleen de Spanjaard Asier Martinez liep eerder dit jaar al sneller over 110m horden. Twee jaar geleden legde Obasuyi beslag op de vijfde stek op het EK voor beloftes. Toen kende de hordloper allerminst een vlekkeloze voorbereiding. Een medaille lijkt dus in de maak, al kan er op de hoge horden vanalles gebeuren. 

Eliott Crestan/SMAC was twee jaar geleden niet van de partij op het EK onder 23 jaar door blessures. Komende week behoort Crestan absoluut tot de medaillekandidaten als tweede perfomer op de inschrijvingslijst van de 800m. De Belgische recordhouder in zaal is net zoals Obasuyi zeker van deelname aan de Spelen. Ook op de dubbele baanronde topt een Spanjaard de inschrijvingslijst. Javier Miron dook namelijk al onder 1’45 in 2021. Op de 800m krijgt Crestan het gezelschap van Pieter Sisk/DCLA en Tibo De Smet/RCG. Voor dat duo wordt het een strijd om in de finale te geraken, aangezien er geen sprake is van halve finales. Sisk kon afgelopen weekend op de KBC Nacht voor het eerst onder 1’47 duiken en tankte zo het nodige vertrouwen met het oog op een eventuele finaleplaats. 

Op basis van persoonlijke records is Jonathan Sacoor/OEH de snelste man op de 400m. Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten was het echter grondig aanpassen voor Sacoor, die zich op de valreep kon plaatsen voor het EK voor beloften. Met een seizoensbeste van 46”06 moet Sacoor zeven heren voor zich dulden op de inschrijvingslijst, maar de Belgian Tornado kan hopelijk zijn ervaring uitspelen om in de finale mee te strijden voor een dichte ereplaats, of een medaille. Sacoor bewees in het verleden al dat hij als geen ander kan groeien in een kampioenschap.

Op de 1500m bij de mannen worden maar liefst 15 tickets naar de finale uitgedeeld. Drie landgenoten doen een gooi naar die finale met Thomas Vanoppen/ACHLLouis Vandermessen/CABW en Ruben Verheyden/EA. Vanoppen is dankzij zijn nieuw PR van 3’37”01 op de KBC Nacht van afgelopen zaterdag de vijfde perfomer op de inschrijvingslijst. Die tijd doet er echter in de reeksen weinig toe, aangezien het op de 1500m vaak een tactisch steekspel wordt. Verheyden lijkt gezien zijn limiet op de 800m over de snelste benen te beschikken. Bij Vandermessen wordt het gissen naar wat hij waard is in zijn eerste kampioenschap sinds de scholierencategorie. De absolute favoriet op de 1500m lijkt de Brit Jake Heyward te gaan worden. Heyward is zeker van deelname aan de Olympische Spelen, won eerder al een Europese juniorentitel én was in 2021 al goed voor een straffe 3’33”99. Guillaume Grimard/DCLA mag zaterdag 12 en een halve ronde afleggen op de piste. De 5000m bij de mannen wordt opgesplitst twee wedstrijden, maar gezien het PR van Grimard moet hij in principe ingedeeld worden in de sterkst bezette race. Daarin is de Duitse kampioen Mohamed Mohumed de grote favoriet. Mohumed is in volle voorbereiding op de Olympische Spelen en liep dit jaar net geen halve minuut sneller dan Grimard.

Tuur Bras/OEH moet tien heren op de 400m horden voor zich dulden op de inschrijvingslijst. De tweevoudige Belgische kampioen maakt er echter geen geheim van dat hij wil knallen in Tallinn. Een eerste duik onder 50 seconden is hét grote doel. Een fikse verbetering van zijn huidig PR van 50”58 moet in principe recht geven op een finaleticket. De Italiaan Alessandro Sibilio dook dit jaar al onder 49 seconden en voert daarmee het pak aan. Ook Rémi Schyns/HERV en Rayan Vanderpoorten/KAAG nemen hindernissen voor hun rekening in Estland. Het duo komt aan de start op de 3000m steeple. Schyns kon als scholier al proeven van een internationaal kampioenschap. De atleet die de afgelopen jaren in de Verenigde Staten studeerde, mag een een finale ambiëren. Voor Vanderpoorten wordt het een vuurdoop op internationaal niveau. Het wordt hoe dan ook bijzonder voor de Gentenaar die in de reeksen op vrijdag pas voor de tweede keer een 3000m steeple voor zijn rekening neemt. De Hongaar Istvan Palkovits is de gedoodverfde favoriet aangezien hij al onder 8’30" dook.