28/01

Voorbeschouwing Allianz Vlaamse Kampioenschappen indoor vrouwen

-d4s6415-00001-min

Justine Goossens, Rani Rosius en Rani Vincke komen zondag alle drie in actie

Met publiek op de tribunes mogen we ons na twee jaar opnieuw opmaken voor een indoorkampioenschap met aanmoedigingen van supporters. Na de mannen blikken we vooruit op de Allianz Vlaamse Kampioenschappen indoor van komende zondag bij de vrouwen met onder meer Rani Rosius, Imke Vervaet en Jolien Boumkwo.

Hoe snel gaat Rosius bij seizoensopener

Geen Eline Berings/RCG en Sarah Missinne/KAAG meer op de 60m horden, waardoor Angel Agwazie/AVLO de Vlaamse titel alle categorieën kan grijpen. Agwazie is deze winter terug na een lange blessure. Aan het begin van het nieuwe jaar kwam ze al tot 8”69. Haar grootste uitdagers zijn Lynn Beck/LYRA en Ine Mylle/FLAC, deze winter respectievelijk goed voor 8”76 en 8”77. Op de vlakke 60m zijn alle ogen gericht op Rani Rosius/AVT. De halve finaliste op de 60m op het EK indoor in Torun heeft 7”30 nodig om haar koffers richting Belgrado te mogen pakken. Met een PR van 7”27 en gezien haar vooruitgang afgelopen zomer, met een zilveren medaille op het EKU23, mag Rosius het WK als een realistisch doel vooropstellen. Ze kwam dit seizoen nog niet in actie en wil zondag vooral ritme opdoen met het oog op de ISTAF in Berlijn op vrijdag 4 februari. Met Imke Vervaet/RCG en Elise Mehuys/LYRA krijgt Rosius stevige concurrentie. Mehuys heeft een PR van 7”31 op haar naam staan en na haar knappe zomer lijkt dat record deze winter in gevaar. Vervaet kwam dit jaar met 7”49 al dicht bij haar PR van 7”42. Absolute toptijden mogen we wellicht pas verwachten op de Allianz Belgian Indoor Championships op 26 februari. Hoe dan ook, het wordt zondag een snelle finale.

Op de 200m komen de hierboven genoemde namen niet in actie, waardoor Justine Goossens/RCG als favoriete aan zet is. Ze dook als enige al onder 24 seconden en de trainingsgenote van Vervaet kent de Gentse indoorpiste als geen ander. Haar andere trainingsgenote Cloë Van der Meulen/RCG zal met Anouchka Kadiamba/ACW uitvechten hoe de volgorde op het podium eruit zal zien. Op de 400m krijgen we geen Cheetahs aan de start, hoewel Zoë Laureys/DUFF en Ilana Hanssens/ASVO vorige zomer deel uitmaakten van de 4x400m op het EKU20. De snelste tijd staat wel op naam van Messalina Pieroni/LOOI. Met 54”47 deed ze vorig jaar beter dan ooit en met 24”89 maakte ze al een geslaagde start van het indoorseizoen als voorbereiding op de Vlaamse titelstrijd.

Jenna Wyns in strijd met Lore Quatacker

Op de 800m voert Elena Kluskens/LEBB de inschrijvingen aan. Scholiere Nina Van Pelt/LOOI, afgelopen zondag nog Vlaams kampioene op de 400m in haar leeftijdscategorie, moet amper wat toegeven. Met Jacintha Cornelis/VS, twee weken terug goed voor een nieuw PR met 2’12”76 en bezig aan een sterke winter met een derde plaats op het PK korte cross net na Kluskens, en ook Lize De Vlieger/KAAG mogen we een felle strijd verwachten. Lore Quatacker/KAAG verkiest de 1500m, ondanks mooie prestaties op de 800m de afgelopen weken. Met Jenna Wyns/VAC krijgt ze een stevige concurrentie naast zich wat een interessant duel zal opleveren.

Jolien Boumkwo is terug

Vlaams kampioene Fleur Hooyberghs/ACHL kende vorig jaar een geweldig seizoen met 4m16 als nieuw persoonlijk record. Zondag mag een Vlaamse indoortitel haar niet ontsnappen. Voor de overwinning moest ze strijden met de Nederlandse Marijke Wijnmaalen die al goed was voor 3m90. In het hoogspringen moest Vlaams en Belgisch kampioene Zita Goossens/DEIN afmelden, waardoor Yorunn Ligneel/HAC de nieuwe favoriete is. Ligneel kwam dit seizoen al tot 1m73 bij haar seizoensopener. De strijd voor de andere podiumplaatsen wordt wellicht een pak spannender, want vier vrouwen hebben 1m70 achter hun naam staan. Marie De Troyer/VS deed dat begin januari en lijkt in goede doen. Sennah Vanhoeijen/DEIN en Stefanie Brosens/TUAC maakten er vorig jaar een boeiend duel van voor de Vlaamse titel in Lebbeke. Het was uiteindelijk Anne-Dominique Baramoto/MAC die met de titel aan de haal ging. Baramoto is er zondag niet bij, waardoor Vanhoeijen en Brosens het onder elkaar moeten uitvechten. In het hinkstapspringen voert Sietske Lenchant/ROBA de inschrijven aan. De meervoudige kampioene in het hinkstap kan zondag een nieuwe titel pakken en in het kogelstoten maakt ze kans op een tweede medaille. Daarvoor moet ze strijden met Belgisch kampioene Elena Defrère/VAC en Jolien Boumkwo/VAC, die opnieuw uitkomt in competitie. Hanne Maudens/VS is opnieuw meerkampster en neemt, naast de horden, ook het kogelstoten voor haar rekening. 

Het tijdsschema met alle deelnemers vind je hier en hoewel toeschouwers welkom zijn, kan je de Allianz Vlaamse Kampioenschappen indoor ook volgen op onze livestream.