13/05

Voorbeschouwing Allianz Kampioenschap van Vlaanderen

sorgeloos-cedric-2019-bk-ac-ldq-zonder-logo

Cedric Sorgeloos

Na de interclubs richten we het vizier op de Allianz Vlaamse kampioenschappen. In Merksem wordt morgen gestreden voor de Vlaamse titels met een reeks mooie namen aan de start. Met Rani Rosius op zowel 100m als 200m, Helena Ponette op de baanronde en Matthias Quintelier en Vanessa Sterckendries als grootste namen om naar uit te kijken in het werpen.

Sorgeloos terug na blessure

In het hamerslingeren zijn Vanessa Sterckendries/OEH en Rémi Malengreaux/RCG opnieuw de topfavorieten om zichzelf op te volgen. Met de discus krijgen we een pak meer spankracht, zeker bij de vrouwen. Met Babette Vandeput/LYRA, Katelijne Lyssens/ROBA en Anoushka Hellebuyck/DEIN krijgen we drie vrouwen aan de start die al voorbij 50 meter gingen dit seizoen en elkaar waard zijn. Bij de mannen geen Philip Milanov/ACME aan de start. Het is Stijn Spilliaert/HAMM die de inschrijvingslijst aanvoert met de jonge Lars Coene/KAAG als outsider voor de titel. In het kogelstoten zijn Jolien Boumkwo/VAC, Elena Defrère/VAC en Sietske Lenchant/ROBA de verwachte namen voor het podium, wellicht ook in die volgorde. Bij de mannen moest Matthias Quintelier/LYRA vorig jaar afrekenen met een blessure, waarna Jarno Wagemans/HAMM zich de beste toonde met de Vlaamse titel. Intussen is Quintelier sterk bezig en kan de Vlaamse titel hem niet ontlopen. Hij kwam tijdens het prille outdoorseizoen al tot 18m73 en het wordt uitkijken hoe dicht hij het BR van Georges Schroeder/FCL van 19m34 kan benaderen. In het speerwerpen wordt het afwachten wie het verschil kan maken, want het seizoensbeste van Kirsten Umans/HAKI, Lotte Smets/TACT en Yoika De Pauw/STAX ligt minder dan een meter uit elkaar. Bij de mannen moet Timothy Herman/ACME afmelden met een blessure, waardoor de weg naar de titel openligt voor Cedric Sorgeloos/ACW. Na een lange revalidatie keert Sorgeloos terug in competitie, dus het wordt afwachten hoe het lichaam doorheen de wedstrijd zal reageren. Met clubgenoot Leon Menten/ACW kregen we wellicht twee Waaslanders op het podium.

Opnieuw Van Looy en Ghuys voor de titel

Jolijn Verhaeghe/HAC en Margot Delbare/AVT vormen het kopduo in het hinkstapspringen bij de vrouwen, terwijl Bjorn De Decker/WIBO de grote favoriet is bij de mannen. In het verspringen staat De Decker opnieuw op kop van de inschrijvingslijst, waardoor hij de springdubbel kan realiseren. Bij de vrouwen kregen we vorig jaar een bijzonder spannende competitie in het verspringen. Anne-Dominique Baramoto/MAC sprong verrassend naar de titel voor Sennah Vanhoeijen/DEIN en Stefanie Brosens/TUAC. In Merksem gaat Vanhoeijen opnieuw als favoriet van start, maar het wordt uitkijken wat de concurrentie kan. In het polsstokspringen kende Fleur Hooyberghs/ACHL vorig jaar een topdag met de titel en een sprong over 4m02. Morgen gaat ze als favoriet van start met de Nederlandse Marijke Wijnmaalen als concurrente om haar naar mooie hoogtes te stuwen. Thomas Van Nuffelen/DCLA volgt zichzelf zonder ongelukken morgen ook op als Vlaams kampioen. Na enkele mooie duels afgelopen winter tussen Lars Van Looy/VAC en Bram Ghuys/OEH gaan ze in Merksem opnieuw de strijd aan. Benieuwd wie over de beste dag beschikt om de titel te grijpen. Bij de vrouwen strijden Merel Maes/ACW en Yorunn Ligneel/HAC voor de titel. Maes is al zeker van het EKU18 en het WKU20 na 1m81. Ligneel kwam dit seizoen al tot 1m79 en heeft ook 1m81 nodig om zich te plaatsen voor dat WK.

Rosius voor de dubbel

Op de 100m liggen de verschillen bijzonder dicht bij elkaar. Wolf Beliën/STAX (10”72), Stef Botte/ASVO (10”73), Niels Kerkhofs/AVT (10”74), Dieter Bergs/ROBA (10”74) en Rendel Vermeulen/MACW (10”80) lieten hun goede vorm opmerken tijdens de interclub. Het wordt dan ook een interessante finale om te volgen wie Kobe Vleminckx/LYRA opvolgt. Bij de vrouwen minder spanning met Rani Rosius/AVT aan de start, hoewel Rani Vincke/HAC en Elise Mehuys/LYRA hun seizoen ook sterk openden. In de finale zal Rosius, die opende met 11”40 in Nairobi, wellicht te snel zijn, maar het wordt uitkijken hoe snel titelverdedigster Vincke (11”59) en Mehuys (11”64) volgen. Nadien neemt Rosius ook de 200m voor haar rekening, waar ze opnieuw als topfavoriete van start gaat. Jaron De Vriese/ASVO vocht tijdens de interclub een spannende strijd uit met Alexander Doom/AVR met een sterke 21”32 als resultaat. In Merksem gaat de Vlaamse indoor kampioen als favoriet van start. Op de 400m is Helena Ponette/HCO de grote favoriete na haar fenomenale 52”96. Margo Van Puyvelde/ASVO en Messalina Pieroni/LOOI zijn de andere namen voor het podium. De jonge Anne-Sophie Bremans/ACHL kan in hun spoor de EKU18 limiet van 55”64 proberen kraken, nadat ze tijdens de interclub al 55”94 liep. Bij de mannen zijn Maarten Heylen/LIER en titelverdediger Jonas De Smet/KAAG de topnamen. Met hordelopers Robin Van Damme/ACME en Dries Van Nieuwenhove/EA staat wel stevige concurrentie klaar voor een mooie baanronde bij de mannen. Op de baanronde met horden ligt de weg open voor Dries Peeters/AVKA om de Vlaamse titel te pakken. Met Dylan Monserez/KKS treft hij wel een man in vorm, die zichzelf mogelijks opnieuw kan overtreffen. Bij de vrouwen is Eline Claeys/ATLA de grote favoriete. Zoë Laureys/DUFF kan zich optrekken aan Claeys om onder de minuut te duiken. Op de hoge horden krijgen we een trio met Angel Agwazie/AVLO, Ine Mylle/FLAC en titelverdedigster Lynn Beck/LYRA die allicht onder elkaar uitmaken wie de titel pakt. Bij de mannen steekt Michael Obasuyi/OEH er bovenuit.

Baillievier met eerste 800m van het seizoen

Rani Baillievier/OLSE kende vorig jaar een topseizoen op de 800m met 2’03”08 als beste tijd. In Merksem loopt ze haar eerste 800m van het seizoen en moet ze afrekenen met juniores Elena Kluskens/LEBB en Laure Bilo/ASVO. Bij de mannen staat Marius De Bruyn/EA op kop van de inschrijvingslijst. De trainingsgenoot van Ruben Verheyden/EA lijkt dan ook op weg naar de Vlaamse titel. Op de 1500m mogen we een strijd verwachten tussen Philip Cortvriendt/OEH en Tim Van de Velde/DUFF, hoewel een tactische wedstrijd mogelijks een verrassende winnaar kan opleveren. Hanne Van Loock/DCLA heeft de beste tijd achter haar naam bij de vrouwen. Maar de verschillen liggen niet ver uit elkaar. Op de 5000m kan Anne Schreurs/GENK haar zilver exemplaar van vorig jaar inwisselen voor eentje in goud. Bij de mannen is Bjarne Rasschaert/RCG de aanvoerder van de inschrijvingslijst, hoewel een groot deel dit seizoen nog niet in actie kwam op de 5000m. Daarvan is Timothy Convents/ROBA alvast een naam om in de gaten te houden. Tot slot, op de steeple kan Zarah Steurbaut/ACKO zichzelf opvolgen als Vlaams kampioene. Bij de mannen krijgen we een open strijd met Robin Demeestere/AZW, Lucas Lievens/ZA en de juniores Viktor Leenaert/AZW en Wout Logier/MACW.

De volledige deelnemerslijsten van het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen vind je hier en op zaterdag kan je er ook de live results volgen.