25/02

Voorbeschouwing Allianz Belgian Indoor Championships

-d4s6625-min

Vertongen, Torfs, Rosius, Mehuys en Vervaet voor de start van de 60m finale tijdens de Allianz Vlaamse Kampioenschappen Indoor

Op zaterdag trekken we richting Louvain-la-Neuve voor de Allianz Belgian Indoor Championships, de nationale titelstrijd voor alle categorieën. Na een kampioenschap in beperkt gezelschap krijgen we dit jaar wel een mooi bezet nationaal kampioenschap met enkele grote namen. In het kortste loopnummer kijken we uit naar een nieuw duel tussen Rani Rosius en Elise Mehuys, op de baanronde verdedigt Imke Vervaet haar titel en op de 400m krijgen we met Jonathan Sacoor, Alexander Doom, Julien Watrin, Naomi Van Den Broeck en Hanne Claes een sterk bezette finalereeks. Met ook nog Eliott Crestan, Anne Zagré, Thomas Carmoy en Matthias Quintelier krijgen we nog een reeks grote namen om naar uit te kijken. Het slotnummer van de dag kan ook voor vuurwerk zorgen, want Isaac Kimeli, Michael Somers, Simon Debognies en Ismael Debjani komen in actie op de 3000m met het WK indoor als doelstelling.

Mannen: levert polsstokspringen en 3000m nieuwe limieten op

Geen Kobe Vleminckx/LYRA aan de start van de 60m, maar met Simon Verherstraeten/LYRA heeft de club nog een tweede titelkandidaat in zijn rangen. Met 6”74, een tiende sneller dan de concurrentie, lijkt Verherstraeten op weg naar de titel. De plaatsen voor de finale en het podium leveren wellicht een spannendere strijd op, want de rest van het deelnemersveld zit op een zakdoek. In afwezigheid van Michael Obasuyi/OEH is François Grailet/RFCL de favoriet voor de hordentitel. Op de 200m voert Jordan Paquot/SER de deelnemerslijst aan met een sterke 21”49. Vlaams kampioen Jaron De Vrieze/ASVO is in de vorm van zijn leven met 21”63 als nieuwe beste. Die andere junior in vorm, Rendel Vermeulen/MACW, komt in tegenstelling tot op het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen ook in actie op de 200m en heeft 21”70 achter zijn naam staan. Clubgenoot Yoran Deschepper/MACW moest dit seizoen amper drie honderdsten toegeven op Vermeulen en Amine Kasmi/RESC slechts vijf honderdsten, waardoor de podiumplaatsen duur verkochten zullen worden. Op de 400m krijgen we drie Olympiërs aan de start met Julien Watrin/DAMP, Alexander Doom/AVR en Jonathan Sacoor/OEH. Watrin kwam dit seizoen al tot 46”44, waarmee hij zich al verzekerde van de WKI-limiet (46”50). Doom en Sacoor komen voor het eerst in actie dit seizoen.

Eliott Crestan/SMAC verzekerde zich ook al van het WKI en gaat morgen de strijd aan met Aurèle Vandeputte/HAC, Tibo De Smet/RCG en Aaron Botterman/KAAG. Op de 1500m gaat uittredend Belgisch kampioen Ruben Verheyden/EA op zoek naar 3’39”00, wat hem een ticket richting Belgrado zou opleveren. Met 3’40”90 in Dortmund groeit de Europese beloftekampioen naar zijn beste vorm toe, waardoor de limiet tot de mogelijkheden behoort. De 3000m leverde vorig jaar twee EKI-limieten op, eentje voor John Heymans/DCLA en eentje voor Michael Somers/LYRA. De hoogconjunctuur op de lange afstand bij de mannen zorgde ervoor dat Somers op de 1500m in actie kwam en Hendrix de 3000m voor zijn rekening nam in Torun. Voor het WKI in Belgrado is enkel Ismael Debjani/CABW al zeker van zijn plaatsje op de 1500m. Morgen komen Debjani en Somers in actie op het slotnummer en met Isaac Kimeli/OEH en Simon Debognies/OEH krijgen ze stevige namen naast zich om richting de gevraagde 7’50”00 voor Belgrado te lopen. In het snelwandelen komt Peter Van Hove/ACHL opnieuw als topfavoriet aan de start voor een nieuwe titel.

In de kampnummers krijgen we ook enkele mooie namen aan de start. In het hoogspringen met Thomas Carmoy/CRAC, in het verspringen met Mathias Broothaerts/LYRA en Jente Hauttekeete/KAAG en Bjorn De Decker/WIBO in het hinkstapspringen. Voor Belgrado heeft Ben Broeders/DCLA in het polsstokspringen 5m81 nodig en dit seizoen kwam hij al tot 5m71. In het kogelstoten kwam Matthias Quintelier/LYRA tot 18m77 tijdens de Allianz Vlaamse Kampioenschappen indoor, amper tien centimeter onder het Belgisch record van Wim Blondeel/KAAG. Benieuwd tot wat hij in staat is op zaterdag in Louvain-la-Neuve.

Vrouwen: hoe snel gaan de Cheetahs

Op de 60m heeft Rani Rosius/AVT zich intussen al verzekert van het WKI met 7”30, exact de limiet. Elise Mehuys/LYRA heeft voorlopig 7”35 achter haar naam staan en mits een ideale race kan ze Rosius vergezellen in Belgrado. Het is ook uitkijken naar Cynthia Bolingo/CABW, die de kortste afstand verkiest nadat ze zich al plaatste voor de 400m op het WKI. Anne Zagré/RESC mag haar koffers ook al pakken met 8”09 over 60m horden. Meerkampsters Nafi Thiam/RFCL en Noor Vidts/VAC testen de benen ook op de horden. Op de 200m komt Imke Vervaet/RCG net zoals vorig jaar als topfavoriete aan de start voor clubgenote Justine Goossens/RCG. Op de 400m moet Paulien Couckuyt/VAC geblesseerd afhaken, maar met Naomi Van Den Broeck/ROCA en Hanne Claes/DCLA mogen we ons alsnog opmaken voor een interessante titelstrijd.

Op de 800m verwachten we ook een interessant duel met Vanessa Scaunet/CABW, Mirte Fannes/DCLA en Camille Muls/RESC. Vlaams kampioene Elena Kluskens/LEBB zal zich ongetwijfeld ook niet laten weglopen na sterke prestaties dit indoorseizoen. Op de 1500m gaat Jenna Wyns/VAC na de Vlaamse titel morgen op zoek naar de Belgische titel. Lore Quatacker/KAAG wordt net zoals in Gent haar grootste concurrente, maar ze zal opnieuw moeten beperken tot zolang mogelijk volgen. In het snelwandelen moet Liesbet De Smet/DUFF afrekenen met Myriam Nicolas/SMAC om de eerste Belgische titel van de dag op zak te steken.

Na de horden komt Noor Vidts ook in actie in het kogelstoten. Ze gaat de strijd aan met Vlaamse kampioene Elena Defrère/VAC en jaarranglijst aanvoerder Jolien Boumkwo/VAC. Hanne Maudens/VS beperkt zich tot het verspringen en heeft zicht op een nieuwe titel. In het hinkstapspringen zijn de Waalse atletes aan zet met Saliyya Guisse/RESC, Elsa Loureiro/RFCL en Ilona Masson/FCHA. En in het polsstokspringen kan Chloe Henry/RESC een nieuwe titel pakken.

Meer info