10/02

Vlaamse veldlooptitels voor Nina Lauwaert en Lander Tijtgat

atllnad-4802

Lander Tijtgat, jeroen D'hoedt en Isaac Kimeli.

Nina Lauwaert en Lander Tijtgat hebben zich aan de De Plas in Rotselaar voor de eerste maal in hun carrière tot Vlaamse veldloopkampioenen gekroond. Tijtgat greep ook de dagzege, Lauwaert moest die bij de vrouwen aan de Britse Kate Holt laten.

 Het KVV veldlopen heeft er weer twee volledig nieuwe namen bij op het palmares. Een beetje vernieuwing is altijd leuk, al betekende vernieuwing dit jaar geen verjonging. Nina Lauwaert/ROBA is er 30, Lander Tijtgat/EA al 35. Maar beiden waren ze in Rotselaar een klasse te sterk voor de andere Belgen.

Bij de vrouwen duurde het tot in het einde van de tweede ronde voor Nina aan kop kwam. Tevoren had vooral Sofie Van Accom/ACHL het tempo bepaald, maar toen Nina een versnelling hoger schakelde, kon alleen de Britse Kate Holt mee. De twee bouwden al snel een aanzienlijke kloof uit, in de laatste ronde bleek de Britse over grotere reserves te beschikken. Hanna Vandenbussche/AVR kwam terug uit de achtergrond en bedreigde in het slot nog Sofie, maar die hield stand. Een vierde plaats dus voor Hanna.

Favoriet Isaac Kimeli/OEH nam de snelste start in de lange cross bij de mannen, maar al gauw nam Jeroen D’hoedt/CABW verrassend over. Aan het einde van de tweede van zes rondes nam de Duitser Richard Ringer de kop, en die zou hij meer dan vier kilometer lang niet meer afstaan. Hij kreeg echter Isaac, Jeroen en ook een ontspannen ogende Lander Tijtgat/EA niet kwijt. Tegen een verschroeiende aanval van Lander op een kilometer van het einde, was geen kruit gewassen. Hij won zijn allereerste CrossCup, voor Ringer, Isaac en Jeroen.

In de korte cross nam Mathijs Casteele/KKS het meeste tempowerk op zich, maar hij moest uiteindelijk vrede nemen met een vierde plaats. Valère Hustin/DAMP klopte in een spurt om de dagzege Dieter Kersten/ADD, die zich tot Vlaams kampioen kroonde voor Sam Valgaeren/HULS.

De Vlaamse kampioenen bij de cadetten luisteren voortaan naar de namen Maaike Vander Cruyssen/AZW, Fien Peusens/ATLA, Zjef Ceunen/VMOL en Maarten Dewulf/AVR. Bij de scholieren gingen de hoofdprijzen naar Syrah Ghijselings/KAAG, Emma Vandeghinste/DUFF, Abdullah Dubad/KKS en Thijs Roelen/ACG. Febe Triest/HAMM en Tim Van de Velde/DUFF waren de KVV-laureaten bij de juniores.