07/04

Stage Cyprus: het logboek van Jolien Boumkwo

2022-bk-gentbrugge-jolien-boumkwo-jdc-min

Jolien Boumkwo.

Het merendeel van onze topatleten vertoeft momenteel op Cyprus voor de jaarlijkse paasstage. Daar wordt het zomerseizoen voorbereid. Enkele van die toppers laten in hun kaarten kijken en delen een week uit hun trainingsschema. Vandaag aan de beurt: kogelstootster Jolien Boumkwo.

“Mijn schema ziet er op stage ongeveer hetzelfde uit als in België”, zegt Jolien Boumkwo/VAC. “Ook in België train ik vaak twee keer per dag. Alleen ligt op stage de intensiteit hoger, omdat je enkel gefocust bent op trainen, eten en slapen. Zeker op dagen met twee trainingen is een goeie nachtrust belangrijk. Hoe verder de week vordert, hoe vermoeider mijn lichaam is. Op zaterdag snak ik naar mijn rustdag.”

Maandag:

Voormiddag: Werpen

“Ik heb een kleine blessure aan mijn hand met een gewrichtje dat verstuikt is, dus ik moet een beetje opletten. We zijn gestart met een kleine opwarming met voorwaarts werpen en daarna hebben we gestoot met halve draai. Ik gebruik nu lagere gewichten om mijn hand te ontlasten. Normaal wisselen we veel af tussen de gewichten en gebruik ik ook 4.4 en 4.0 kilo, maar nu alleen maar 3.75, 3.6 en 3.0. We doen wel meer drills, waardoor het toch nog steeds pittige trainingen zijn. Zo’n werptraining duurt een uur en een kwart.”

Namiddag: Kracht

“We doen een circuit met vijf vormen die ik elk drie keer doe, dus één reeks bestaat uit vijftien bewegingen. En dat doe ik vijf keer. Gewichtheffen, snatch, push jump, enzovoort. Daarna deed ik nog boxsquat, bankduwen en nog een oefening met een schijf zwaaien. In totaal duurt dat anderhalf uur.”

Dinsdag: Werpen

Idem maandag.

Woensdag:

Voormiddag: Atletische training

“We werken aan de algemene sterkte van mijn lichaam: sprongen, zandbak, trappen, rotatiebewegingen, circuitjes. Een beetje van alles eigenlijk.

Namiddag: Stabilisatie

“Oefeningen met een aquabag, allemaal specifiek in functie van kogelstoten. Dat voel je wel aan je core. Daarna deed ik ook nog oefeningen met een rekker, waarbij de trainer mij uit evenwicht probeert te trekken.”

Donderdag: Werpen

Idem maandag.

Vrijdag:

Voormiddag: Schocken en medicinball

“Schocken wil zeggen de kogel afgooien en voorwaartsgooien. Met de medicinball hebben we vooral plyometrische oefeningen gedaan waarbij ik mijn core heel hard moet aanspannen en de bal zo hard mogelijk moet terugkaatsen. Het zijn korte herhalingen, en toch is het lastig. Het gaat om balans.

Namiddag: Kracht

“Er staat een ander soort complexoefeningen op het menu dan maandag. Clean in plaats van snatch en ook nog deadlifts en double twists.”

Zaterdag: Werpen en springen

“Eerst een werptraining zoals maandag, dinsdag en donderdag en daarna nog sprongen. Het zal in de zandbak zijn, want we zijn eerder in de week al op de trappen geweest. Meestal doen met staande versprong, kikkersprong, kaatssprongen, enzovoort.”