06/12

Seleciecriteria EK Indoor Glasgow

2019-ekindoor-glasgowschotland-logo
De selectiecommissie van de Belgische Atletiekbond heeft de criteria bekendgemaakt voor de 35ste Europese indoorkampioenschappen die zich begin maart in Glasgow zullen afsperlen.

Amper één jaar nadat het wereldkampioenschap indoor werd gehouden in de Schotse hoofdstad Birmingham, worden in datzelfde Schotland van 1 tot 3 maart 2019 alweer internationale medailles uitgereikt. Deze keer zijn de Europese indoortoppers er te gast, maar dan wel in Glasgow, de grootste stad in noordelijk Groot-Brittannië. 

De Europese indoorkampioenschappen zijn een van de oudste continentale titelcompetities en werden voor het eerst in 1970 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen georganiseerd. Die eerste editie kwam er na een experimentele fase van vier jaar, waarin jaarlijks de European Indoor Games werden betwist. 

Ondanks de combinatie van de roemrijke Britse atletiekgeschiedenis en de 35-jarige levenswandel van deze EK indoor, is het nog maar de derde keer dat dit toernooi op Britse - lees: Schotse - bodem te gast is. Eerder gebeurde dat in Birmingham (2007) en ook al eens in Glasgow (1990).  Die vorige passage in Glasgow was geen succes voor de Belgen, want er werd geen enkele top 6-plaats gescoord in de toenmalige Kelvin Hall. Onze eigen nieuwsverslaggeving wond er toen geen doekjes om en stelde dat de Belgen er weggeveegd werden. Dat werd 17 jaar later in Birmingham wel rechtgezet met dubbelgoud dankzij onze Olympische coryfeeën Tia Hellebaut en Kim Gevaert.

Na 35 jaar EKI-geschiedenis totaliseert België 15 Europese indoortitels in combinatie met 14 keer zilver en 8 keer brons. 

U kan hier alles vernemen over de selectiecriteria van de 35ste Europese indoorkampioenschappen.