03/03

EK Indoor: Tornados wervelen naar goud!

belgaimage-146353562-full

De Belgian Tornados.

Ze hebben het weer geflikt. De Belgian Tornados raasden zondagavond in Glasgow naar hun vijfde (!) Europese titel, hun tweede op de indoorpiste. Ze hielden in een razend spannende finale Spanje af voor het goud.

Julien Watrin/DAMP liep als startloper in de 4x400 meter een zowel tactisch als fysiek uitstekende wedstrijd. Hij moest alleen de Spanjaard Husillos voor zich dulden en loste knap als tweede Dylan Borlée/RCB af. Die zijn wedstrijd was misschien wel nog net iets straffer, want hij kon als eerste aflossen.

 Met de tweelingbroers die allebei nog in actie moesten komen leek de uitgangspositie bijzonder riant, maar Jonathan Borlée/RCB moest ondervinden dat een 400 meter op dit niveau zonder ritme in de benen geen eenvoudige klus is. De Spanjaarden kwamen eroverheen, aan Kevin Borlée/RCB om dat recht te zetten. Bernat Erta, slotloper van Spanje, kon verschillende aanvallen afslaan, maar op 150 meter van het einde ging Kevin er toch overheen. Het bleef spannend, maar de Tornados snelden naar goud in 3’06”27 met een marge van vijf honderdsten op Spanje. Brons was voor Frankrijk, wereldkampioen Polen was pas vierde.

Voor de volledigheid nog de splits van de Tornados: Julien 46”80 – Dylan 46”50 – Jonathan 46”75 – Kevin 46”20.

De Belgian Cheetahs verging het iets minder. Startloopster Cynthia Bolingo/CABW bleek behoorlijk vermoeid te zijn van haar individuele wedstrijden – het is haar vergeven! – en wisselde pas als vijfde. De Belgen liepen daardoor de hele wedstrijd achter de feiten aan. Toen Hanne Claes/RESC ook nog een complete offday bleek te hebben en in het slot helemaal kraakte, waren de medailles gaan vliegen. Margo Van Puyvelde/ASVO kreeg de stok als laatste, nam risico’s door snel te starten, maar kon ondanks een zeer degelijke koers geen plaatsen inwinnen. Slotloopster Camille Laus/RCB liep nog een dijk van een wedstrijd, en bracht de Cheetahs als vijfde winnen. Niet waarvoor ze gekomen zijn, maar in 3’32”46 wel goed voor een dik nationaal record.

Ook hier nog de splits: Cynthia 53”0 - Hanne 54”30 - Margo 53”27 - Camille 51”76.

Renée Eykens/AA liep in de finale van de 800 meter een tactisch uitgekiende wedstrijd en zal altijd in derde positie, en deed vooral geen onnodige meters. Ze was altijd tegen de koord terug te vinden. Helaas moest ze in het slot de Oekraïense Lyakhova met acht honderdsten voorlaten voor brons, maar zoals Renée in dit toernooi gegroeid is, daar mag ze meer dan fier op zijn.

Thomas Van der Plaetsen/DEIN moest zondagavond alleen nog de afsluitende 1.000 meter van zijn zevenkamp afwerken. Hij liep met bravoure en ging verschillende keren aan kop sleuren, maar in de slotronde werd opnieuw duidelijk dat het niet zijn weekend was. De energie stroomde weg, hij viel terug naar een zevende plaats in 2’48”30. In het klassement zakte hij daardoor een plaatsje naar zes, met 5.989 punten. Het goud was voor de Spanjaard Jorge Urena met 6.218 punten.