02/03

EK Indoor: Bolingo met derde record naar zilver i

zilveren-bolingo

Zilveren Cynthia Bolingo.

De eerste Belgische medaille is binnen op het EK indoor in Glasgow. Cynthia Bolingo snelde op de 400 meter naar een adembenemende 51”62, alweer een verpulvering van het Belgisch record en goed voor zilver. Heel even was er ontgoocheling omdat ze op één honderdste van goud strandde, maar het werd al snel een zilveren plak die naar goud smaakte.

 Wie voor aanvang van het EK had voorspeld dat Cynthia Bolingo/CABW met een medaille huiswaarts zou keren, was voor gek verklaard. Ze was dan wel kersvers nationaal recordhoudster met 52”70, maar zo’n chrono is nog  altijd ruim onvoldoende voor eremetaal. Wat Cynthia in Glasgow uit haar benen schudde, tartte echter alle verbeelding. Eerst op één dag het BR twee keer bijstellen, tot het na de halve finales op 52”37 stond. Wie dacht dat het vat dan wel af zou zijn, zat er alwéér naast. In de finale vloog ze naar 51”62 en bikkelde ze tot op de meet om het goud met de Zwitserse Lea Sprunger. Die laatste bleek uiteindelijk één honderdste sneller. Brons was voor de Nederlandse Lisanne de Witte.

Ook Renée Eykens/AA oversteeg de verwachtingen. In een trage, tactische halve finale van de 800 meter nestelde ze zich uitstekend achter de Spaanse Esther Guerrero. Toen de op papier sterkere concurrentes Renée in de laatste rechte lijn dachten bij te benen, slaagde ze erin om die tweede plaats gewoon vast te houden en in 2’02”85 te finishen. Je zou het bijna vergeten, maar onze voormalige Europese juniores- en beloftekampioene is nog altijd maar 22. Dan is een EK-finale bereiken zonder meer een sterk nummertje.

Thomas Van der Plaeten/DEIN tot slot kende niet de eerste dag van de zevenkamp waar hij op gehoopt had. De 60 meter was met 7”35, de traagste chrono van allemaal, zonder meer slecht. Het verspringen was met 7m57, goed voor een vierde plaats, degelijk. In het kogelstoten volgde een nieuwe teleurstelling met 13m76 en een elfde plaats. Gelukkig volgde daarna nog het hoogspringen, waarin hij de dag afsloot met 2m10 en een tweede plaats. Thomas begint met 3.324 punten als negende aan de tweede dag.

Bekijk hier het overzicht van de Belgen in Glasgow.