17/08

EK dag 3: Borlée en Bolingo vijfde en zevende

borlee-dylan-2022-ek-munchen-finale-belga-3-min

Dylan Borlée tijdens de 400m finale

Na regen komt zonneschijn, na een mindere dag volgt een goede dag. Althans voor de Belgen op het EK. Nafi Thiam en Noor Vidts zitten na een fraaie eerste dag van de zevenkamp perfect op schema om morgen elk een medaille te veroveren. Dylan Borlée en Cynthia Bolingo konden weliswaar niet stunten in de 400m-finale, maar kunnen meer dan tevreden terugblikken op hun respectievelijk vijfde en zevende plaats.

Met Cynthia Bolingo/CABW en Dylan Borlée/OEH in de 400m-finale hadden we vandaag twee kansen op een eerste medaille. Met een zevende plaats voor Cynthia en een vijfde plaats voor Dylan blijven we voorlopig nog steeds met lege handen achter. Toch kan het duo niet anders dan tevreden terugblikken op hun prestaties. Zowel Dylan (45”39) als Cynthia (50”94) liepen op niveau maar botsten gewoonweg op sterke concurrenten.

Nafi Thiam/RFCL en Noor Vidts/VAC begonnen degelijk aan hun zevenkamp. In de 100m horden bleven Noor (13”29) en Nafi (13”34) een eindje boven hun PR, maar de concurrentie kon evenmin een verpletterende indruk nalaten. Noor en Vidts trokken zo als tweede en derde in de tussenstand naar het hoogspringen. Daar pakte Nafi uit met haar hoogste sprong in drie jaar tijd: 1m98. Na twee disciplines stond de wereldkampioene autoritair aan de leiding en had ze exact evenveel punten beet als tijdens haar recordmeerkamp.

Noor deed het met 1m83 ook heel goed, al scheelde het maar een zucht of zij had haar PR aangescherpt tot 1m86. Ze schoof op naar plaats twee in de tussenstand. Die moest ze na een mindere beurt in het kogelstoten (13m86) wel afgeven. Even althans, want dankzij 24”14 op de 200m sloot ze dag één af als tweede. Thiam haar eerste plaats kwam nooit in het gevaar. In het kogelstoten deed ze het met 14m95 dan ook zeer degelijk, al had zijzelf op meer gehoopt. Op de 200m speelde de vermoeidheid haar parten met een eerder matige 24”64 als gevolg. Met 4.063 punten na vier proeven ligt Nafi nog steeds voor op haar recordmeerkamp. Ze kan dus met een positief gevoel aan dag twee beginnen. 

Eerder op de dag mochten Nina Hespel/DCLA en Dries Van Nieuwenhove/EA spreken van een geslaagd EK-debuut. Zij wilden vooral genieten en ervaring opdoen tijdens de reeksen van de 400m horden en hielden er knap een plaats in de halve finales aan over. Nina liep met 56”72 de tiende tijd van alle deelnemers, Dries kon met 50”85 een rechtststreeks ticket voor de volgende ronde afdwingen.

Philip Milanov/ACME kende geen al te beste dag in de kwalificaties van het discuswerpen. Zijn eerste worp was ongeldig, daarna gooide hij 60m43. In zijn laatste beurt verbeterde hij zich nog tot 61m04, maar ook dat was onvoldoende voor een finaleplaats. De Bruggeling besloot zijn EK als vijftiende, terwijl alleen de top twaalf mag terugkeren voor de finale.

Alle info over het EK in München vind je hier