08/06

EK dag 2 (ochtend): Thiam en Vidts blijven domineren, 4 halvefinalisten in de spurt

belgaimage-94170952

Rani Rosius.

De tweede ochtend van het EK in Rome was hoopgevend voor België. Het voornaamste is dat Nafi Thiam en Noor Vidts nog altijd op medaillekoers liggen in de zevenkamp, maar ook in de spurtnummers werden er vier halve finaleplaatsen behaald door Rani Rosius, Delphine Nkansa, Jonathan Sacoor en Dylan Borlée.

In de 100 meter plaatsten Rani Rosius/AVT en Delphine Nkansa/RESC zich probleemloos voor de halve finales. Rani liep met 11”20 zelfs de snelste tijd van iedereen, maar daar moet wel worden bij vermeld dat de snelste twaalf de reeksen mochten overslaan. Delphine klokte 11”28.

En ook de reeksen van de 400 meter werden een succes voor België. Jonathan Sacoor/OEH liep met 45”50 de vijfde tijd, Dylan Borlée/OEH met 45”62 de zevende tijd. Ze treffen morgen in de halve finales Alexander Doom/AVR, die bij de snelste twaalf was en dus vrijgesteld voor de eerste ronde. Drie Belgen in de halve finales, dat wordt smullen morgen. Bij de vrouwen redde Helena Ponette/HCO het niet. Met 52”57 klokte ze de vijftiende tijd, terwijl alleen de top twaalf naar de halve finales mocht.

Nafi Thiam/RFCL en Noor Vidts/VAC blijven ondertussen de zevenkamp domineren. In het verspringen was Nafi tweede met 6m59, Noor eindigde als vierde met een persoonlijk outdoorrecord van 6m46. In het klassement is Nafi na vijf onderdelen nog altijd leider, Noor volgt als tweede op 77 punten. Vanavond zitten er minstens één en zeer waarschijnlijk zelfs twee medailles aan te komen.

De reeksen van de 3.000 meter steeple werden een redelijk horrorverhaal voor ons land. Clement Deflandre/HERV, Remi Schyns/HERV en Tim Van de Velde/DUFF vielen één voor één geblesseerd uit onderweg en haalden de finish niet. In de kwalificaties van het polsstokspringen kwam Elien Vekemans/DCLA niet over de aanvangshoogte van 4m10.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze EK-pagina