16/08

OS Rio: halve finales voor Anne en Pieter-Jan

belgaimage-95421799
In betere omstandigheden deze keer stond in Rio alweer een drukke ochtend met vier atletiekbelgen op het programma. Anne Zagré en Pieter-Jan Hannes deden het prima en mogen zich opmaken voor de halve finales. Ook Louise Carton en Jonathan Borlée presteerden degelijk, maar zijn uitgeschakeld.

Van Nafi Thiam kwam ondertussen het nieuws dat ze niet aan het hoogspringen deelneemt. Ze heeft nood aan rust, en die is haar meer dan wie ook gegund. Louise Carton was als eerste aan de beurt. Ze zette zich in de eerste reeks van de 5000 meter achteraan het peloton en bleef zo grotendeels uit het gewoel. Het ging in de aanvangsfase behoorlijk traag: behalve een eenzame dappere Japanse die een raketstart nam, werd er aan de kilometer in ongeveer 3’12” gepasseerd. Nadien ging het tempo onder het commando van de (ex-) Oost-Afrikanen de hoogte in. Daarbij werd er met vinnige tempowissels gewerkt, en net die gaan Carton niet zo goed af. Tot diep in de wedstrijd slaagde ze er toch nog in om haar wagonnetje aan te haken, maar in de laatste kilometer moest ze passen. Ook toen kon ze haar tempo nog behoorlijk vasthouden en aan het eind nog een concurrente passeren. Ze werd uiteindelijk elfde in haar serie in 15’34”39, een chrono die gezien het wedstrijdverloop erg degelijk is (en op haar niveau deze zomer), maar die niet volstond voor de finale. Daarvoor was tien seconden sneller nodig. Carton hield op haar jonge leeftijd nog vijf van de zestien vrouwen in haar serie achter zich.

In de laatste serie van de 1500 meter kwam Pieter-Jan Hannes in actie. Er was in de eerste twee reeksen niet snel gelopen, dus wisten de atleten van de laatste serie dat ze een grotere kans maakten om met de verliezende tijden mee te gaan. De aanvangsfase was dan ook effectief snel, maar tussen 500 en 1000 meter werd er opnieuw vertraagd, waardoor het toch spannend werd hoeveel atleten er uit die derde reeks zouden doorgaan. Hannes hield zich al die tijd goed rond de vijfde positie en tegen de koord, en verloor zo geen overbodige energie. In de laatste ronde werd er in deze derde serie, waarin de meeste favorieten waren ingedeeld, zoals veracht nog scherp versneld. In de laatste 200 meter passeerden wereldtoppers Nicholas Willis en Henrik Ingebrigtsen onze landgenoot nog, maar hij passeerde op zijn beurt nog een Amerikaan en werd achtste in 3’38”89. Alleen de eerste zes waren rechtstreeks geplaatst, maar de chrono van Hannes was voldoende om een plekje in de halve finale te veroveren. Toch even opmerken: in die halve finales staan amper vijf Europeanen. Europees kampioen Filip Ingebrigtsen werd gediskwalificeerd in de tweede serie. In de halve finale van overmorgen is Pieter-Jan in de eerste en veruit zwaarste serie ingedeeld.

Anne Zagré mocht aantreden in de eerste van zes series 100 meter horden. Haar start, nochtans al jaren al zwakke punt, was dit keer goed. Nadien volgde een stuk waarin ze degelijk liep, maar nog niet meteen op topsnelheid kwam. Tot enkele hordes voor het einde liep ze nog rond de vijfde plaats, terwijl alleen de top drie rechtstreeks doorgingen. In de slotfase kwam ze zoals meestal nog geweldig opzetten en sleepte ze zelfs nog een tweede plaats uit de brand. Haar chrono was met 12”85 heel goed voor een ochtendsessie. Bovendien werd er in haar reeks met tegenwind gelopen. Hoewel dat nu nog niet alles zegt, is het toch hoopgevend dat ze vandaag de tiende tijd van alle deelneemsters liep. Haar sterke prestatie van vandaag geeft morgen in de halve finale zelfs goede hoop op een finaleticket. In Londen vier jaar geleden sloot ze de halve finales af als zeventiende, dus beter doen lijkt morgen absoluut realistisch. Voor de finale is waarschijnlijk een verbetering van haar nationaal record (12”71) nodig.

Jonathan Borlée nam er na zijn voortijdige exit in de 400 meter nog de 200 meter bij. Hij wilde daarin vooral ritme opdoen richting 4x400 meter. In de baan naast niemand minder dan Usain Bolt, weerde hij zich goed en finishte als vijfde in 20”64. Zijn persoonlijke beste staat sinds 2012 op 20”31, en vorig jaar kwam hij nog tot 20”45, maar zijn 20”64 van vandaag was alvast voor zijn doen beduidend beter dan zijn individuele 400 meter. Hij liet over alle reeksen heen ook nog 30 atleten achter zich. Dat is hoopgevend voor de estafette.

Programma en prestaties Belgen Olympische Spelen 2016