19/08
OS Rio: Thomas Van Der Plaetsen achtste !
Foto: Belga
Als achtste begon Thomas Van Der Plaetsen aan het speerwerpen, het voorlaatste onderdeel. Van de drie werpdisciplines die onderdeel uitmaken van de tienkamp, is het speerwerpen datgene wat onze landgenoot het beste afgaat. Hij begon degelijk met een seizoensbeste van 60m23. Als hij zijn positie in de top tien wilde verstevigen en zijn kansen op een olympisch diploma wilde gaafhouden, moest het wel nog verder. Zijn PR en tevens zijn prestatie uit zijn beste meerkamp staan op 65m31, maar een pijnlijke elleboog zorgde de voorbije maanden voor zorgen rond het speerwerpen. De tweede poging bleef onder de 60 meter, maar de derde slingerde ‘VDP’ gelukkig naar 62m09! Het leverde hem een verdienstelijke twaalfde plaats in het speerwerpen op. Hij kon ook zijn prachtige achtste stek in het klassement behouden. Die top tien leek stilaan binnen, maar met Grenadees Felix en Amerikaan Taiwo in zijn nek, werd hij door twee betere 1500 meter lopers nog sterk bedreigd. Het zou knokken worden om zijn achtste stek te behouden.
Knokken werd het absoluut. Van Der Plaetsen koos als mindere loper voor zijn eigen tempo. Dat het in de laatste ronde zwaar werd, hoeft met negen onderdelen in de benen eigenlijk niet eens vermeld. De Europese kampioen kon zijn tempo al bij al mooi vasthouden, maar hij wist dat hij niet al te ver achter de eerder vernoemde Felix mocht eindigen om zijn achtste plaats vast te houden. Het werd uiteindelijk 4’34”21 voor Van Der Plaetsen, op slechts vier seconden van de Grenadees. Zijn olympisch diploma was binnen! In zijn beste tienkamp tot hier, liep hij 4’37”93, in Amsterdam kwam hij tot 4’37”84. De 1500 meter was dus opnieuw een topprestatie. Na al wat de nog altijd maar 25-jarige tienkamper achter de rug heeft, is de combinatie Europees kampioen en achtste van de Spelen geweldig, en zelfs bijna onvoorstelbaar. Voor eender welke atleet is zo’n prestatie natuurlijk fantastisch. Fantastisch, dat zijn ook de 8.332 punten van de Deinzenaar. Hij verbetert zijn persoonlijk record uit 2013 met 77 punten. De titel was met een olympisch record van 8.893 punten voor Ashton Eaton. En wat was het niveau buitengewoon: 8.521 punten leverde ‘slechts’ een vijfde plaats op!
In de eerste van twee halve finales 1500 meter kwam Pieter-Jan Hannes in actie. De wedstrijd verliep eerder traag, maar nog net snel genoeg om ook op verliezende tijden te kunnen speculeren. Een plaats bij de eerste vijf gaf rechtstreeks toegang tot die finale, plaatsen zes en zeven hielden op zijn minst de hoop levend. Hannes volgde attent, bleef altijd goed tegen de koord, en verspeelde zo dus opnieuw niet veel onnodige energie. In de laatste ronde ontplofte de wedstrijd en dan was het helaas klaar en duidelijk: Pieter-Jan Hannes kwam ruimschoots te kort om in aanmerking te komen voor de finale. Twee zware blessures stuurden het afgelopen jaar roet in het eten, en de supervorm die nodig was voor een finalestek ontbrak. Vooral de snelheid voor een zinderend slot was er dit jaar onvoldoende, maar Hannes stond op zijn 24ste toch maar mooi in de Olympische halve finale. Hij werd in zijn halve finale twaalfde in 3’43”71, op ruim tweeënhalve seconde van de zevende plaats die achteraf gezien recht gaf op de finale. Dat is een teleurstellende prestatie en dat gaf Hannes nadien voor de camera’s ook zonder problemen toe. Slechts één Europaan kon zich tot in de finale werken: Charlie Grice, de Brit die in 2013 bij het EK beloften nog tweede werd na onze landgenoot.
Heel kort nadien kwam Renée Eykens al de arena in voor haar halve finale. Ook zij moest voor haar 800 meter in de eerste serie aantreden. Ze positioneerde zich goed achter de koplopers en kon ook in de beslissende fase van de wedstrijd nog een woordje meespreken. Echt dicht bij een finalestek kwam ze niet, maar dat mogen we op deze leeftijd ook niet van haar verwachten. Ze werd vijfde in een alweer formidabele 2’00”45. Eykens was trots, en terecht! Om zich in haar reeks te plaatsen was 1’59”59 nodig, om mee te gaan met de verliezende tijden bleek 1’58”87 nodig. Over de drie halve finales heen kwam de nog altijd maar 20-jarige Renée op een onwaarschijnlijk straffe zestiende plaats terecht. Wat een seizoen heeft de atlete van Kapellen achter de rug! Ze schoof in het eerste deel van het seizoen richting een lage 2’01” op, en toen leek haar seizoen eigenlijk al geslaagd. Haar halve finaleplaatsen op zowel EK als Spelen moesten toen nog komen. In Rio kwam er ook die fantastische 2’00”00 nog bij, en tussendoor noteerde ze in Kessel-Lo nog een hele straffe 4’10”12 over 1500 meter. Ze is samen met Nafi Thiam de grote Belgische atletieksensatie van dit seizoen.