21/08

OS Rio: Sterke Koen Naert neemt knap marathontrio op sleeptouw

belgaimage-95549305
De marathon is traditioneel het sluitstuk van het atletiekgebeuren bij de Spelen. Deze keer ook met drie landgenoten aan de start, al werd er vooraf nogal meewarig gedaan betreffende de zwakke limieten op die afstand.

Die drie jongens hebben het echter geweldig goed gedaan in het warme en natte Rio. Tussen de 155 starters – ook een Olympisch record – konden ze zich allemaal ruim binnen de eerste helft rangschikken. Koen Naert werd als beste Belg verwacht en hij heeft die verwachtingen niet beschaamd. Hij hing zijn wagonnetje lange tijd aan bij de staart van een immense kopgroep. Tot de 15de kilometer bleef hij daar in de slipstream van de wereldtoppers, al werd dat vertaald in een positie van om en bij de 60ste plaats. Toen de Afrikanen de slijtageslag nog wat sneller lieten ontrollen, koos Koen voor z’n eigen tempo. Daarmee deed hij geen overhaaste dingen, maar kon gradueel opschuiven: halfweg dook hij de top 50 binnen, tien kilometer verder kwam hij al door in 34ste positie. Een echte inzinking kwam er niet, want de West-Vlaamse verpleger kon in die moeilijke laatste kilometers nog opschuiven naar plaats 22 ! Dat is een onverhoopt sterke prestatie en met zijn 2u14.53, werd hij de zesde Europese loper van het hele lot !

Was van Koen Naert een behoorlijke Olympische prestatie verwacht – die hij dus ook ruimschoots overtrof – was het wat koffiedik kijken voor Willem Van Schuerbeeck en Florent Caelen. De mannen die zich vorig jaar allebei kwalificeerden in de marathon van Berlijn met amper een zuchtje lucht tussen beiden, gingen iets behoedzamer van start in elkaars gezelschap. Tot half koers liepen ze bij elkaar: daar nam Caelen iets meer afstand van Van Schuerbeeck. We telden ze op dat ogenblik in 78ste en 81ste positie. De Luikenaar ging dan resoluut op zoek naar te snel gestarte lopers en werd daarvoor beloond met een prima 44ste plaats in 2u17.59.  Willem Van Schuerbeek liep 12 plaatsjes later over de eindstreep in 2u18.56. Ons marathontrio mag met een voldaan gevoel terugblikken op hun marathonavontuur: de grote namen die stikkapot nog na hen binnenliepen, zijn daar een bewijs van. Winnaar werd met veel panache de Kenyaan Eliud Kipchoge, die in 2u08.44 bijna een minuut bonus had op zijn podiumcollega's.  Overigens waren er slechts 14 deelnemers die in Rio de 42 kilometer niet haalden.

Bekijk hier het overzicht van onze landgenoten in Rio.