18/08

OS Rio: Thomas rukt op, Anne valt

belgaimage-95464644
Voor hordeloopster Anne Zagré werd afgelopen nacht in Rio een sportief drama. Haar eerste ronde en haar eerste wedstrijdhelft in de halve finale leken uitzicht te geven op een finaleplaats, maar een valpartij hielp haar Spelen om zeep. Thomas Van Der Plaetsen deed het in het hoogspringen met een tweede plaats schitterend, en ook zijn negentiende plaats in de 400 meter was een prima resultaat. Hij staat elfde na dag één.

Voor Thomas Van Der Plaetsen en zijn collega-tienkampers ging de eerste dag van de tienkamp tijdens de afgelopen avondsessie verder met hoogspringen, de vierde proef en een specialiteit van onze landgenoot. Hij gaf op voorhand in verschillende media aan te willen uitpakken in ‘zijn’ springnummers, dus werd dit een belangrijke afspraak. Toen Van Der Plaetsen foutloos sprong tot en met 2m10, ging er door hemzelf en alle volgers al een grote golf van opluchting. Zijn hoogspringen was dan eigenlijk al geslaagd. Maar het hield nog niet op: ook 2m13 klaarde hij bij zijn eerste poging, en zelfs 2m16 ging er bij zijn tweede poging aan! Nadien volgden nog drie mislukte pogingen op 2m19. Onze Europese kampioen werd zo prachtig tweede in het hoogspringen en strandde op één centimeter van zijn persoonlijk record uit 2011. Nog beter nieuws was dat Van Der Plaetsen met zijn 2m16 liefst elf centimeter beter deed dan in zijn recordmeerkamp in 2013. Stond hij voor het hoogspringen door zijn zwakke kogelprestatie nog meer dan 70 punten achter op het schema van zijn persoonlijk record, had hij na zijn knap hoogspringconcours plots 23 punten bonus op dat schema. In het klassement schoof hij met zijn 3.393 punten na vier onderdelen op naar een mooie tiende stek.

Het eerste loopnummer van de avondsessie in Rio was de halve finale van de 100 meter horden vrouwen, met Anne Zagré in een kansrijke positie om richting finale te gaan. Toen ze in de derde en laatste halve finale in de startblokken kroop, waren de kansen op een finaleplaats nog steeds groot. Zagré vertrok goed en begon zoals gewoonlijk na enkele hordes nog op te schuiven, maar tikte tot overmaat van ramp haar zesde horde aan om vervolgens net voor haar zevende horde een valpartij te maken. Maanden en zelfs jaren van training vielen in het water door een kleine maar fatale fout. Achteraf bleek 12”82 genoeg voor de finale, terwijl alles erop leek dat Zagré in haar halve finale op weg leek naar een verbetering van haar seizoensbeste die op 12”78 staat. Nadien was de Belgisch recordhoudster begrijpelijk volledig ontredderd. Ze zag een zeer haalbare finaleplaats aan haar voorbijgaan.

Onmiddellijk na Zagré was het terug de beurt aan Van Der Plaetsen voor de afsluitende 400 meter deze eerste dag. Hij kwam in de eerste reeks in actie. Naast hem bleven twee banen leeg door de opgaves van toppers Rico Freimuth en Eelco Sintnicolaas. Onze landgenoot vertrok eerder voorzichtig, maar kwam in een sterke laatste rechte lijn terug heel dicht bij de beste twee van zijn serie. Hij kon die twee niet meer remonteren, maar werd wel derde in een prima 49”63. Na zijn chemokuur was hij nog nooit onder de 50 seconden gedoken, ook niet in Amsterdam. Dit resultaat was dus een hele mooie opsteker. Bij zijn beste meerkamp noteerde hij 48”64, en met zijn 4.225 punten heeft Van Der Plaetsen nu één puntje meer dan bij die beste tienkamp drie jaar geleden. Ten opzichte van zijn succesvolle prestatie bij het EK in Amsterdam in juli heeft hij zelfs een dertigtal punten bonus. Hij staat halverwege zijn slopende tweedaagse op een knappe elfde plaats, op 65 punten van een achtste plaats en een olympisch diploma. Dag één was ondanks een zware tegenvaller in het kogelstoten dus absoluut een succes te noemen voor de 25-jarige tienkamper.

Programma en prestaties Belgen Olympische Spelen 2016