18/08

OS Rio: Thomas schuift op (bis)

belgaimage-95487676
Na acht onderdelen kunnen we stilaan zeggen dat Thomas Van Der Plaetsen aan een bijzonder goede tienkamp bezig is. Zijn tweede dag begon met een mindere horderace, maar werd verdergezet met een goede discuswedstrijd en een geweldige polsstokprestatie.

Met nog twee van de tien onderdelen te gaan, staat onze landgenoot op plaats acht.
De tweede dag van de tienkamp begon voor onze landgenoot Thomas Van Der Plaetsen niet goed. In de derde reeks van de 110m horden raakte hij meteen vol zijn eerste hindernis. Daardoor was hij onmiddellijk op achtervolgen aangewezen, en ook in de rest van de race kon hij nooit helemaal in zijn ritme komen. Van Der Plaetsen klokte in zijn reeks als zesde af in een behoorlijk teleurstellende 15”01. Zijn persoonlijk record staat op 14”39, in zijn beste tienkamp in 2013 noteerde hij 14”66. In Amsterdam lukte hij dit jaar nog 14”64. Zijn 15”01 leverde in het hordelopen een 22ste plaats op, in het klassement viel hij door deze tegenvaller terug naar plaats 16.

Nadien volgde het discuswerpen. Als Van Der Plaetsen terug richting top zestien wilde klimmen, was het noodzakelijk om met de discus te scoren. Bij zijn eerste poging was het meteen zeer degelijk: 42m57. De Europese kampioen had wat goed te maken na zijn horderace, en ging dus voor nog meer. Zijn tweede poging was opnieuw succesvol, want de discus vloog nog een meter verder en landde na 43m58. Het persoonlijk record van Van Der Plaetsen staat op 44m48, maar omdat het in zijn beste tienkamp bij 41m17 bleef, won hij in het discuswerpen terug een mooie hap punten terug op zijn persoonlijk record. Hij zal nooit een echte werpspecialist worden, maar zijn 15de plaats in het discuswerpen was beduidend beter dan zijn 28ste plaats met de kogel. Na zeven onderdelen kwam Van Der Plaetsen met 5.811 punten op plaats 15. Hij had toen 8 puntjes voorsprong op zijn recordschema.

De ochtendsessie werd vandaag pas voorbij 18u00 Braziliaanse tijd afgesloten, want de tienkampers moesten nog een altijd veel tijd in beslag nemende polsstokwedstrijd afwerken. Polsstokspringen, dat is dé specialiteit van Thomas Van Der Plaetsen. Er was dus goede hoop om te top tien binnen te schuiven. Hij had duidelijk vertrouwen in deze discipline, want hij begon pas op 5m10. Die hoogte overschreed hij bij de eerste poging, en dat bracht hem meteen bij de beste zes polsstokspringers in deze tienkamp. Nadien paste hij op 5m20, om vervolgens ook al bij zijn eerste poging over 5m30 te wippen. Goed was zijn achtste onderdeel dan al absoluut, maar hij hield het nog niet voor bekeken. Op 5m40 miste hij twee keer duidelijk, maar bij zijn derde poging was het weer raak! Hij ging zo even hoog als in Amsterdam, en liefst 30 centimeter hoger dan in zijn beste tienkamp! In het polsstokspringen werd hij gedeeld tweede, in de tussenstand staat hij met nog twee onderdelen te gaan op een geweldige achtste plaats met 6.846 punten. Hij heeft nu de volle 102 punten voorsprong op het schema van zijn persoonlijk record, en het begint er dus stilaan heel mooi uit te zien. Speerwerpen en 1500 meter zijn niet zijn beste disciplines, dus een olympisch diploma is nog steeds veraf. Een prachtige top tien notering lijkt wel binnen bereik.

Bekijk hier het overzicht van de Belgische atletiekresultaten in Rio.