02/07

Opgelet voor legionella bij heropenen douches

legionella-belga
Sinds 1 juli mogen de kleedkamers en douches opnieuw in gebruik worden genomen. Door de wekenlange stilstand in de leidingen pas je best een paar vuistregels toe om het risico op legionellagroei te vermijden.

Door een verminderd waterverbruik in de douches op de clubaccomodatie wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, kan er stilstand ontstaan zijn in de leidingen. Hierdoor loopt de kwaliteit van het drinkwater vaak terug en kan het risico op legionellagroei toenemen. Daarom pas je best deze maatregelen toe vooraleer de douches opnieuw in gebruik worden genomen. 

  • Vóór ingebruikname moet de volledige installatie gedurende minstens 1 uur op 65°C gebracht worden en dient men ze daarna te spoelen met een minimaal spoelvolume van 3 maal de leidinginhoud.
  • Belangrijk is dus na eventuele stilstand álle leidingen en tappunten overmatig te doorspoelen. Dus: alle wastafelkranen, toiletten, dubbeldienstkranen, douches en zeker ook koud water!
  • Warmwatercircuits dienen thermisch gedesinfecteerd te worden. Bijvoorbeeld: 15 meter leiding van ½ inch heeft een waterinhoud van 3 liter, 3 keer deze inhoud is 9 liter - Spaardouchekoppen van 6l/min vragen dus een spoeling op 65° C van 1 ½ min.