17/04

Manon Depuydt overweegt in mei simulatie van wedstrijdblok

depuydt-manon

Manon Depuydt.

Sommige atleten doen het even rustiger aan nu er van wedstrijden niet meteen sprake is, maar Manon Depuydt behoort tot een andere categorie. Ze blijft stevig gas geven op training en overweegt in de maand mei zelfs een simulatie van een volledig wedstrijdblok.

Geen stage in het zonnige Belek voor Manon Depuydt/ACME, maar dat wil niet zeggen dat ze het thuis zo veel rustiger aan doet. "Ik ben nog altijd goed aan het doortrainen in de hoop dat er nog wedstrijden komen. We trainen zelfs aan dezelfde intensiteit als we op stage zouden doen, alleen iets minder specifiek en sprintgericht."

De specialiste van de 200 meter ziet mogelijkheden in de huidige situatie. "Het is een vreemde situatie, maar alles gaat relatief goed. Het was even balen toen de Spelen wegvielen, daar werk je mentaal een heel jaar naartoe, maar ik heb er niet lang mee ingezeten. Het is leuk om eens te weten dat je veel tijd krijgt om aan bepaalde dingen te werken waar anders minder tijd voor is. Momenteel neem ik zeker geen gas terug. We willen profiteren van de langere opbouw. Ik probeer niet te veel te denken aan de geschrapte wedstrijden, dat zou deprimerend zijn. Ik train omdat ik het graag doe en wil elke training het beste van mezelf geven."

Al zeker tot 1 juni zijn er geen wedstrijden, misschien wel langer. Waarvoor traint Manon dan? "Persoonlijk geloof ik niet dat het EK doorgaat, maar er blijft een sprankeltje hoop in mijn achterhoofd. Iets om naartoe te werken zou leuk zijn. Als er hélemaal geen wedstrijden zouden komen deze zomer, zou ik het wel even lastig hebben. Het zou zonde zijn, want het draait heel goed. We overwegen momenteel wel de simulatie van een wedstrijdperiode in mei. Daarin zouden we minder trainen en wedstrijden lopen tijdens de trainingen. Het is belangrijk om dat gevoel op te zoeken."

De pupil van Philip Gilson werkt alle trainingen alleen af, maar kan wel van de infrastructuur in de Gentse Topsporthal gebruik maken. "Heel soms zie ik Philip, maar het is vooral Facetimen, dat doen we dagelijks. Ik stuur hem ook filmpjes door van de trainingen. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik op de piste mag, de meeste leden van de groep moeten zich zonder behelpen.  

In haar dagelijks leven merkt Manon niet eens zo'n grote veranderingen ten gevolgde van de lockdown. "Ik ga niet meer naar de les en ga niet meer naar huis in het weekend en blijf dus in Gent, maar verder zien mijn dagen er niet zo anders uit. Ik probeer de lessen online bij te houden, al moet ik toegeven dat ik soms iets te veel met een vakantiegevoel zit. Ik had minder studiepunten opgenomen om alles op de Spelen te zetten, dat is wel jammer."