30/05

Kampioenschap Van Vlaanderen: Cedric Sorgeloos met nationaal junioresrecord speerwerpen

mini-jdc-2820-00001

Een tevreden speerwerppodium: Timothy Herman (midden) gooit voorbij de 80 meter en Cedric Sorgeloos (links) is nu de nieuwe nationale junioresrecordhouder. Robbe Wildemeersch, (rechts) is de tweede junior en tweede Meetjeslander op dit Oost-Vlaamse podium.

De piste in Heusden deed vandaag tijdens de Vlaamse kampioenschappen alle categorieën haar magische reputatie weer alle eer aan.  Speerwerpers Cedric Sorgeloos/ACW en Timothy Herman/ACME eisten in De Veen de hoofdrol op. Tweedejaarsjunior Sorgeloos onttroonde na twaalf jaar Thomas Smet als nationaal recordhouder.

Cedric Sorgeloos, die zich op 1 mei tijdens het BK voor studenten in Oordegem met 73m60 al ruim voor het EK in het Zweedse Borås geplaatst had, was op 12 mei in zijn eigen Sint-Niklaas al tot op 28 cm van het nationaal junioresrecord van Thomas Smet (75m50 op 18 september 2007 in het Franse Tomblaine) genaderd. Vandaag in Heusden maakte de 19-jarige Waaslander brandhout van dat 12 jaar oude Belgische record. Nadat hij bij zijn derde beurt al op 76m83 was uitgekomen, laadde Sorgeloos zich voor zijn zesde en laatste beurt nog eens helemaal op. Met 78m10 als geweldige uitsmijter. Dat was zelfs niet genoeg voor de Vlaamse titel. Want trainingsmakker Timothy Herman zette de voor hem tergend lange wachttijd - die nodig was om Sorgeloos' recordworp van 76m83 conform het reglement een tweede keer op te meten - bij zijn derde beurt om in een magistrale worp van 80m48. Daarmee joeg de 28-jarige atleet uit Oudenaarde zijn speer niet alleen voor het eerst en nog maar als vijfde Belg ooit voorbij de grens van 80 meter, hij doet ook bijna een meter beter dan zijn vorig persoonlijk record (79m50 eind april op het PK in Ninove) en klimt naar de vierde plaats in de Belgische ranglijst aller tijden.  Nog bij de mannen waren er ondanks de vaak grillige wind uitstekende nationale prestaties te noteren van Remi Malengreaux/RCG (64m86 hamer), Ben Broeders/DCLA (5m58 polsstok), Matthias Quintelier/AVKA (persoonlijk record van 17m35 kogel) en Dylan Owusu/RCG (51.05, snelste beste Belgische jaartijd 400m horden).

Bij de vrouwen pakte kersvers Belgisch corecordhoudster polsstokspringen bij de juniores, Elien Vekemans/DCLA, de Vlaamse titel met 4m00. Ze miste bij haar derde beurt maar nipt op de nieuwe Belgische recordhoogte van 4m25. Belgisch recordhoudster hamerslingeren Vanessa Sterckendries/OEH mikt vooral op de maand augustus. Haar 67m05 van vandaag, maar een goede halve meter onder haar nationaal record (67m63), laat het allerbeste verhopen voor de rest van het seizoen. Sarah Missinne/KAAG pakte in 13.45 het goud in de 100m horden, maar misliep kwalificatie voor de Universiade. Voor haar zal het overmorgen in Oordegem moeten gebeuren. Juniore Angel Agwazie/AVLO bevestigde in 13.68 haar EK-kwalificatie. Categoriegenote Rani Vincke/HAC dook in de 100m met 11.88 voor het eerst onder de 12 seconden en meldt zich zo voor de aflossingsploeg. Juniore Mila Savelkouls/ATLA verbeterde zich met de discus fors tot 47m04.

Het organiserende AVT mocht prat gaan op o.m. drie titels: Rani Rosius verlengde haar Vlaamse titel in de 100m en benadert met  een nieuw persoonlijk record van 11.77 het EK-minimum tot op 12 honderdsten, Sander Maes rondde in de 110m horden met een persoonlijk record van 14.28 de voorbereiding op zijn eerste tienkamp af en Vincent Vrijsen wurmde zich in de 400m op de streep nog voorbij Christian Iguacel/LYRA.

Bekijk hier de resultaten.