07/12

Isaac Kimeli en Robin Hendrix ambiëren top 15 in Tilburg

belgaimage-141342841-full

Isaac Kimeli.

Op zijn 24e heeft Isaac Kimeli al heel wat internationale ervaring, trainingsmaatje Robin Hendrix brak pas vorig jaar door en is sindsdien vaste klant op het Europese toneel. Maar geen van beiden liep ooit al een EK veldlopen bij de seniores. Zondag mikken ze bij hun debuut in Tilburg op de top vijftien.

“Ik kijk ernaar uit”, zegt Isaac Kimeli/OEH. Hij is na zijn prestaties in Mol en Roeselare toch een beetje de kopman van de Belgische ploeg. “Na Roeselare heb ik nog één zware training gedaan, en die was goed. Voor de rest was het gewoon loslopen en zo veel mogelijk proberen te rusten.”

Wat zijn nu precies de ambities van de Europese beloftekampioen van 2016? “Top vijftien, misschien top tien. Op een goeie dag weet je nooit en kan er misschien zelfs nog meer. Maar met al die regen verwacht ik veel modder. Dat is niet mijn ding. Mijn precieze plan ga ik zaterdag pas bespreken met Tim (Moriau, zijn coach, nvdr.), maar voor mij geldt hoe trager hoe liever in de eerste ronden.”

Voorin verwacht Isaac dezelfde namen als vorig jaar, maar ook het Belgisch collectief heeft in zijn ogen veel potentieel. “De Turken zijn altijd sterk, en daarnaast verwacht ik de Spanjaard Mechaal. In team zijn ook wij heel sterk, en ik zie ons zeker meespelen voor de medailles. Het maakt mij zelfs niet heel veel uit of ik eerste Belg ben, zeker niet als we een teammedaille pakken omdat er een landgenoot nog sterker is dan ik.”

Bij zijn zesde EK cross hoef je Isaac niet veel meer te leren over de dagen en uren voorafgaand aan de wedstrijd. “Vorig jaar was de enige keer dat ik er niet bij was. De ervaring helpt mij, want dingen als de callroom ben ik intussen gewoon. Ook de voorbereiding is mij bekend. Woensdag heb ik nog een rustige tempotraining gedaan, 5 keer 2.000m tegen 3:10 per kilometer, nu volgen nog wat losloopjes en massages.”

Een gelijkaardig verhaal bij Robin Hendrix/OEH, vorig jaar nog negende van Europa bij de beloften. “Het wordt mijn tweede EK bij de seniores, met de piste meegerekend. Daarom wil ik behalve ervaring opdoen ook graag een sterke prestatie neerzetten. Top vijftien zou mooi zijn, en een bevestiging van mijn EK in Berlijn van afgelopen zomer. Top tien zou helemaal fantastisch zijn.”

Robin is niet zinnens om zich in Tilburg te laten doen door de meer gevestigde waarden op het internationale toneel. “Ik ben van plan om de kopgroep gewoon te volgen, als het tenminste niet té snel gaat. Op het einde kan ik nog van mijn snelheid gebruik maken om sterk te finishen. Mijn laatste zware tempotraining vorige donderdag heeft mij vertrouwen gegeven. Nu is het vooral kwestie van uitgerust te geraken.”