09/12

EK Veldlopen Mixed Relays: niet volgens het boekje

belgaimage-143043816-full

Pieter Jan Hannes probeerde met een furieuze start de positie van het Belgisch team op te krikken.

 België behoorde zonder schroom tot de favorieten bij de afsluitende Mixed Relays op het EK veldlopen, maar al na minder dan een kilometer konden de tactische plannetjes overboord gekieperd worden.

Ismael Debjani bereikte in de belangrijke openingsronde nooit zijn gewone niveau en bengelde nog achter de staart van het peloton. Hij geraakte niet door de modder en had een complete offday. Achteraf had hij wel de klasse om de verantwoordelijkheid van deze grote ontgoocheling volledig op zich te nemen, en riep hij geen enkel excuus in voor zijn tegenvallende prestatie.

Ismael stuurde Elise Vanderelst pas als 11de de wei in, en meer dan het gaatje toemaken op de rest van de groep zat er voor de Henegouwse belofte niet in. Maar dat gaatje werd wel gedicht, en dat wil zeggen dat Elise een mooie race neerzette. Pieter-Jan Hannes vertrok als een pijl uit een boog en maakte onmiddellijk een vijftal posities goed. Hij speelde alles of niks en probeerde de meubelen tevergeefs nog te redden. Zo’n kamikazestart bleef uiteraard niet zonder gevolgen en Pieter-Jan moest inbinden en stuurde Sofie Van Accom als 11de de slotronde in.

Sofie deed het meer dan uitstekend en kwam terug tot plaats 7, waardoor de Belgen nog op een net aanvaardbare plaats uitkwamen maar wel 24 seconden na de winnaars uit Spanje, die in de laatste kilometer Frankrijk – dat driekwart van de koers had gedomineerd – kon terugwijzen. Wit-Rusland stond als derde wel op het podium dat het Belgische kwartet zonder offday zeker ook in de benen had.

Bekijk hier de resultaten.