09/12

EK Veldlopen Mannen: Fantastische Isaac Kimeli, sterk mannenteam

belgaimage-143043274-full

Isaac Kimeli viert zijn zilveren medaille.

Isaac Kimeli heeft er een geweldig EK opzitten. Hij moest alleen de Noor Filip Ingebrigtsen voorlaten in een spannend senioresvertoon en veroverde Europees zilver bij de seniores mannen.

De snelste start was in de Beekse Bergen voor het Belgische team, maar na tien minuten wedtrijd bleven slechts 8 lopers in de kopgroep over, waarvan Filip Ingebrigtsen de enige zonder Afrikaanse roots was. Dat belette de oudere broer van junioreswinnaar Jakob niet om rustig uit te kijken hoe de Turken Kaya en Ozbilen het kopwerk voor hun rekening namen. De leidersgroep werd uitgedund tot een kwartet, waarvan Isaac Kimeli halfweg de laatste ronde een aanval plaatste die Kaya fataal werd. Maar Ingebrigtsen gaf geen krimp en speelde zijn 1500m-snelheid uit om een zeer aandringende Isaac Kimeli naar het zilver te verwijzen. Een geweldig gave prestatie van de nationale veldloopkampioen! Op voorhand dacht zo goed als iedereen - Isaac inclusief - dat de modderige omloop niets voor hem was. Maar eens te meer blijkt dat wie in bloedvorm verkeert, elke omloop aankan.

Isaac draait al even mee aan de Belgische top en kan ook internationaal al mooie adelbrieven voorleggen, maar nu gaat hij toch stilaan tot de échte grote meneren behoren. De enige landgenoot die ooit beter deed dan deze zilveren plak, was gouden Atelaw Bekele in 2011.

Ook de drie ander Belgen deden het meer dan voortreffelijk, te beginnen met Robin Hendrix die zijn 11de aanvangspositie mooi kon verdedigen en als 15de over de meet liep. Een jaar geleden maakte Robin als belofte zijn allereerste internationaal toernooi mee, 52 weken later behoort hij al tot de top 15 van Europa bij de grote jongens. Dame Tasama en Michael Somers liepen voortdurend in elkaars gezelschap en konden mooi opschuiven naar plaatsen 21 en 22. Dat bracht de Belgen héél dicht bij het landenpodium: op welgeteld één luttel puntje van bronzen Italië… Nu werden ze 5de maar het had dus evengoed een podiumplaats kunnen zijn.

Bekijk hier de resultaten.