09/12

EK Veldlopen Beloften: geen medailles, maar puike ploegprestatie

belgaimage-143034585-full

Simon Debognies in de kopgroep, van dichtbij gevolgd door Dorian Boulvin.

Bij de beloften mannen werd aan de Beekse Bergen vooral naar Simon Debognies gekeken: er werd verwacht dat de Hallenaar zijn andere maats richting puike landenrangschikking zou tillen, maar mede door een voetblessure na een valpartij, lukte dat niet.

Aanvankelijk leek dat plannetje goed te kloppen, want na één (van zes ) ronden liep zowaar Dorian Boulvin aan de leiding met ook nog Simon Debognies en Dieter Kersten in de top 12. Dat resulteerde in een leiderspositie van de heel voorlopige landenklassering. Dat mooie liedje bleef uiteraard niet duren, want een rondje verder was de koers helemaal opengebroken en kwam Simon nog knap als 7de door, met Dorian als 20ste, terwijl Dieter Kersten als 27ste het gezelschap van Clement Deflandre had gekregen. Vooraan werd het kampioenschap gedomineerd door de aanvalslustige Fransman Jimmy Gressier, die de Duitse vluchteling Samuel Fitwi in zijn schaduw meekreeg. Fitwi won in november nog de CrossCup van Mol en eerder de veldloop van Heverlee. Gressier bouwde nog een grote voorsprong uit en Fitwi werd op het podium nog door een andere Fransman geflankeerd: Hugo Hay, de nummer twee van vorig jaar. Met 4 Fransen in de top negen, was ook het landenklassement snel geklaard.

Simon Debognies hield nog lang stand in de top 10, maar kreeg in de laatste twee rondes af te rekenen met felle pijn in de voet na een valpartij eerder in de wedstrijd. Naar het einde toe en moest hij zo Dorian - steeds op zijn best in een kampioenschap - als eerste Belg op een 14de plaats laten voorgaan. Ook Dieter Kersten kon als 21ste nog voor Simon (23ste) finishen, die kort na de wedstrijd moest worden afgevoerd in een rolstoel. Clement Deflandre liep net als Dorian en Dieter een knappe en uitstekend ingedeelde wedstrijd en zat de Hallenaar als 25ste ook al dicht op de hielen. Jennen Mortier werd 41ste en was daar niet tevreden mee. Finaal werden de Belgische beloften 5de in het landenklassement, op 16 punten van een bronzen medaille.

Met Anna Emilie Möller, Anna Gehring en Chiara Scherrer, klinken de namen van de toonaangevende beloften vrouwen heel Duits, maar Möller is wel een Deense die in de eindsprint de Duitse initiatiefneemster Gehring tot de orde riep. Scherrer misliep nog een tweede medaille voor Zwitserland toen ze in de slotfase voorbijgesprint werd door Poolse Weronika Pyzik.  Aanvankelijk liep ook Vanessa Scaunet mee in een omvangrijke kopgroep, maar zij zag de concurrentie steeds verder weglopen. Leek ze in de eerste wedstrijdhelft nog mee te spelen voor de top 20, moest ze nadien beetje bij beetje terrein prijsgeven om uiteindelijk als 34ste te eindigen, op 1’13” van de winnares. Lisa Rooms liep een constantere wedstrijd, maar was helaas al behoorlijk achterop geraakt. In de laatste ronde moest ze nog twee plaatjses toegeven om als 44e over de finish te komen.

Bekijk hier de resultaten.