09/12

EK Veldlopen Vrouwen: Lauwaert 22ste

belgaimage-143036356-full

Nina Lauwaert op weg naar plaats 22.

Bij de vrouwen liet Yasemin Can er geen gras over groeien en trok ze onmiddellijk na het startschot op zoek naar haar derde opeenvolgende Europese veldlooptitel.

Dat ging aanvankelijk goed, tot rijzige Zwitserse Fabienne Schlumpf het kloofje dichtliep en tot op de eindstreep een bedreiging vormde voor de Turkse. Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal trok de goede resultaten van haar jongere landgenoten door en finishte op de hielen van Schlumpf als derde. Haar vierde opeenvolgende Europese bronzen veldloopmedaille… Voor Susan Krumins zat er als vierde net geen individuele medaille in, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de ereplaatsen van Jip Vastenburg (5de) en Maureen Koster (11de) die samen het teamgoud in het Nederlandse kamp hielden.
Nina Lauwaert maakte een meer dan bevredigend internationaal debuut en bouwde verstandig haar race op: 26ste na de openingsronde en uiteindelijk 22ste aan de finish. Het draaien en keren in het bos ging Nina niet goed af, en ze verloor er elke ronde enkele plaatsjes. Op de lange rechte stukken kon ze de schade telkens weer goedmaken. Ook in de laatste ronde kon ze goed standhouden - niet evident voor een debutante op het hoogste niveau - maar achteraf was er toch behoorlijk wat ongoocheling over de gemiste top 20.

Imana Truyers en Hanna Vandenbussche brachten België op een 10de plaats in het landenklassement. Imana koos voor een behouden start, schoof daarna wat op, viel weer lichtjes terug en liep nog een mooie laatste ronde. Het bracht haar op een 36ste plaats, acht stekjes beter dan vorig jaar in Slovakije. Ook Hanna Vandenbussche deed niet te gek bij de start, maar liep nog voor halfweg koers wel naar Imana toe. Dat bleek te hoog gegrepen, want in het slot viel ze nog terug naar plaats 54.

Bekijk hier de resultaten.