10/07

EKU23: Verheyden verbaast met goud, Obasuyi en Sacoor grijpen zilver

verheyden-ruben-2021-tallinn-eku23-finale-belga-1-min

Ruben Verheyden gooit zich naar goud op de 1500m

De derde dag op het EK voor beloftes in Tallinn is er eentje voor de geschiedenisboeken geworden. Op exact één uur en tien minuten tijd greep het Belgische team namelijk drie medailles. Ruben Verheyden verbaasde vriend en vijand in de 1500m-finale met een gouden plak na een waanzinnige eindsprint. Michael Obasuyi knalde vervolgens naar het zilver op de hoge horden. Ook Jonathan Sacoor pakte een zilveren plak op de400m, waardoor ons land vier medailles op zak heeft na drie kampioenschapsdagen.

Het EK voor beloftes in Tallinn kan nog altijd een absolute recordeditie worden voor ons land. Op de derde dag waren de Belgen aan zet in de avondsessie. In de 1500m werd het uitkijken naar Thomas Vanoppen/ACHL en Ruben Verheyden/EA. Vanoppen werd na een val in de reeksen opgevist en wilde daardoor alle risico's vermijden in de finale. Hij nam het initiatief door aan de koord de kop te pakken. Vanoppen controleerde, maar iets na halfweg koers ging het tempo met een ruk de hoogte in. Verheyden hield zich intussen gedeisd in het midden van het pak. Aan de bel bevond het Belgische duo zich nog altijd in een kansrijke positie. Verheyden ging buitenom en maakte er een lange eindsprint van met nog zo'n 200m te gaan. Vanoppen zat ingesloten en zou vrede moeten nemen met de zevende stek in 3'41"06. Voorin kon niemand op en over Verheyden gaan, waardoor de atleet naar de overwinning en het goud snelde in 3'40"03. Acht jaar na Pieter-Jan Hannes heeft ons land dus opnieuw een Europese beloftekampioen op de 1500m.

Na het goud van Verheyden was de toon gezet voor de Belgen. Michael Obasuyi/OEH bewees zowel in de reeksen, als de halve finale van de hoge horden dat hij klaar was om mee te strijden voor het podium. In de finale lag Obasuyi meteen op koers voor een medaille. Ondanks een tegenwind van -1,6 m/s knalde de hordeloper naar zijn tweede chrono ooit met 13"40. Daarmee legde hij beslag op het zilver. De Spanjaard Asier Martinez was ongenaakbaar met 13"34. 

Een half uur na de 110m horden was het de beurt aan clubgenoot Jonathan Sacoor/OEH om een gooi te doen naar een medaille. Sacoor ging snel van start en daagde zo de Zwitserse topfavoriet Ricky Petruccianni uit. Die laatste kon echter in de slotmeters het verschil maken. Sacoor kon met 45"17 niet tippen aan het kampioenschapsrecord van de Zwitser met 45"02, maar het is wel een grote opsteker voor de Belgian Tornado na een aantal moeilijke maanden.

Ook Zita Goossens/DEIN deed het uitstekend in haar finale. Goossens wipte in haar eerste poging over 1m75 en 1m80. Vijf centimeter hoger had ze een tweede poging nodig, maar met 1m85 presteerde ze naar behoren. Op 1m89 wilde het niet lukken voor de hoogspringster, al was ze méér dan tevreden met haar vijfde plaats. De zege ging naar Yaroslava Mahuchikh die een nieuw kampioenschapsrecord neerzette met 2m00. Guillaume Grimard/DCLA was de enige van de Belgen die last ondervond van de loden hitte in Tallinn. Met temperaturen boven 30 graden was het verre van ideaal weer voor een 5000m. Grimard deed het echter degelijk met een negende plaats in de A-finale met 14'04"37. In de B-finale gingen nog twee heren sneller, waardoor Grimard zijn EK als 11de afsloot.

Na drie dagen EK ligt het Belgische team op koers om het medaillerecord van twee jaar geleden in Gävle (vijf medailles) minstens te evenaren. Met Thomas Carmoy/CRAC en Eliott Crestan/SMAC komen nog zeker twee heren in actie die grote ambities mogen koesteren. 

Alle info over het EK voor beloftes vind je hier