11/07

EKU23: Crestan snelt naar zilver, Vanderpoorten verrast met 6de plaats

crestan-eliott-2021-tallinn-eku23-finale-belga-1-min

Eliott Crestan won zilver op de 800m

De slotdag van het EK voor beloftes in Tallinn heeft nog één extra Belgische medaille opgeleverd. Eliott Crestan liep een sterke 800m-finale en moest uiteindelijk alleen de Italiaan Barontini voor zich dulden. Pieter Sisk werd in diezelfde finale zevende. Rayan Vanderpoorten zorgde voor de verrassing op de 3000m steeple met een zesde stek.

Eliott Crestan/SMAC heeft de medailleteller van het Belgische team op het EK voor beloftes doen stoppen op vijf. In de 800m-finale bewees Crestan waarom hij tot de absolute Europese top behoort in zijn leeftijdcategorie. De Belgische recordhouder in zaal liep een tactisch sterke race in een bijzonder potige finale. In de laatste rechte lijn moest hij zijn meerdere erkennen in de Italiaan Barontini. Crestan volgde 12 honderdsten na de winnaar als tweede in een degelijke 1'46"32. Pieter Sisk/DCLA liep een behouden wedstrijd en probeerde halfweg op te schuiven. Net op dat moment gingen de grote favorieten ook aan de boom schudden. Sisk finishte als zevende en bleef net onder 1'48. 

Op de 3000m steeple zorgde Rayan Vanderpoorten/KAAG voor een verrassing. Vanderpoorten, die in de finale nog altijd maar zijn derde steeple ooit liep, probeerde zich in de mate van het mogelijke voorin te handhaven. In de slotfase bleef hij uitzicht houden op een top acht én dankzij een sterke slotronde werd hij knap zesde. Vanderpoorten sloot zo zijn eerste internationaal kampioenschap op een knappe manier af. Minder verging het Rémi Schyns/HERV. Schyns kwam iets na halfweg ongelukkig ten val aan de waterbak, waardoor het over en uit was voor de atleet die tot de outsiders behoorde voor een medaille. Schyns liep de wedstrijd wel uit en finishte als 14de met een tijd boven negen minuten. 

Thomas Carmoy/CRAC kwam als één van de favorieten in actie tijdens de hoogspringfinale. De Belgische recordhouder bij de beloftes had een bijzonder goede indruk gegeven in de kwalificaties, maar die lijn kon hij niet doortrekken in de finale. Na een gelukte sprong op 2m10 ging het drie keer fout op 2m14. Voor het goud was uiteindelijk 'slechts 2m20' nodig, waardoor de negende plaats met 2m10 des te pijnlijker was voor Carmoy. 

In de ochtendsessie kwamen twee aflossingsteams in actie. Op papier moest het kwartet op de 4x100m met Lucie Ferauge/CABW, Justine Goossens/RCG, Rani Vincke/HAC en Rani Rosius/AVT kans maken op de finale. In de eerste van twee reeksen liep het team naar een vierde plaats in een degelijke 44"48, waardoor de finaleplaats via de verliezende tijden binnen leek. Nog voor de start van de tweede reeks volgde echter een koude douche: het team werd gediskwalificeerd omdat Vincke in de bocht op de lijn had gelopen. De ontgoocheling was logischerwijs groot, aangezien er een snellere tijd mogelijk was in de finale. 

Van ontgoocheling was geen sprake bij het team op de 4x400m. Eline Claeys/ATLA, Fiebe Tengrootenhuysen/ACHL, Nina Hespel/DCLA en Helena Ponette/HCO liepen op niveau in de tweede reeks. Met een vijfde plaats in 3'37"47 was het team dan ook gewoonweg tevreden. In totaal werd het kwartet tiende. De Belgen sluiten het EK af met vijf medailles, waardoor het record van twee jaar geleden in het Zweedse Gävle geëvenaard werd. In Tallinn werden wel meer zilveren plakken behaald, waardoor het EK voor beloftes van 2021 mag beschouwd worden als het meest succesvolle ooit voor ons land.

Alle info over het EK voor beloftes vind je hier