09/07

EKu23: Rani Rosius knalt naar zilver, Obasuyi en Sacoor maken indruk

rosius-rani-2021-tallinn-eku23-finale-belga-min

Rani Rosius viert na haar zilveren medaille

Rani Rosius heeft op het EK voor beloftes de eerste Belgische medaille gezorgd. Rosius snelde in de 100m-finale naar het zilver in 11"43. De wind blies in het nadeel, waardoor toptijden uitgesloten waren. Eerder op de avond hadden enkele landgenoten zich laten gelden. Jonathan Sacoor, Michael Obasuyi en Thomas Carmoy maakten indruk en lijken op weg naar eremetaal. Het duo op de 3.000m steeple met Rémi Schyns en Rayan Vanderpoorten plaatste zich ook voor de finale.

Rani Rosius/AVT heeft op haar eerste individuele kampioenschap in openlucht meteen raak geschoten. In de finale van de 100m snelde Rosius naar het zilver in een, gezien de tegenwind van -1,3m/s, knappe 11"43. De Duitse Lilly Kaden snelde naar het goud. Rosius bleef de Britse topfavoriete Kristal Awuah voor in de strijd om het brons. Het EK zit er echter nog niet op voor de Limburgse, aangezien ze zondag aan de bak moet met het aflossingsteam op de 4x100m. 

Eerder op de avond hadden een aantal landgenoten zich laten gelden. Jonathan Sacoor/OEH heeft net op tijd de goed vorm te pakken met het oog op een mogelijk medaille op de 400m. Sacoor liep in zijn gekende stijl naar de op één na snelste tijd in de halve finales met 45"77, zijn eerste duik onder 46 seconden in 2021. Morgen gaat de Belgian Tornado de strijd aan voor het goud met de Zwitser Ricky Petruccianni. 

Ook op de hoge horden maakt ons land kans op een medaille. Michael Obasuyi/OEH kon net zoals zijn clubgenoot Sacoor de tweede tijd van alle halve finalisten neerzetten. Obasuyi liep in de eerste van drie halve finales naar de zege in 13"56. De Spanjaard Asier Martinez ging nog twee honderdsten sneller in de derde halve finale, maar Obasuyi gaat morgen resoluut voor het goud. 

Thomas Carmoy/CRAC had genoeg aan drie sprongen om zich te kwalificeren voor de finale in het hoogspringen. Carmoy wipte moeiteloos over 2m07, 2m11 en 2m15. Die laatste hoogte volstond al, aangezien slechts 12 atleten over de lat sprongen. Het duo op de 3.000m steeple deed het uitstekend. Rémi Schyns/HERV kende weinig moeilijkheden in de tweede van drie reeksen. Hij legde beslag op de tweede plaats in 8'49"94 en was zo vlot verzekerd van de finale. Rayan Vanderpoorten/KAAG wist wat gedaan in laatste. Vanderpoorten nam zelf het initiatief en werd daarvoor beloond met een zesde plaats in 8'48"80. Op die manier was hij één van de snelste verliezers. Zo treedt er een Belgisch duo aan in finale op zondag. 

Op de 400m horden is het Belgische trio er niet in geslaagd om te overtuigen. Tuur Bras/OEH kwam het dichtst in de buurt van een mogelijke finaleplaats. Bras liep in de eerste van twee halve finales naar de vierde plaats in 51"00. Daarmee werd de hordeloper in totaal tiende van Europa. Via de snelste verliezende tijden was minstens 50"69 nodig. Ook Eline Claeys/ATLA en Nina Hespel/DCLA konden geen ticket naar de finale boeken. Claeys liep een degelijke wedstrijd, maar wist niet onder 58 seconden te duiken. Met 58"24 werd ze 13de in de halve finales. Voor de finale was minstens 56"82 nodig. Hespel kende een moeilijke dag, niet onlogisch na haar PR van gisteren met bijhorende ontlading. Ze kreeg het juiste ritme niet te pakken en finishte in 1'02"06. 

Op de 10.000m bij de vrouwen stond er geen maat op de Nederlandse Jasmijn Lau. Onze noorderbuur liep naar de overwinning in 32'30"49. Juliette Thomas/DAMP en Mélanie Bovy/WS werden 16de en 18de op meer dan twee en een halve minuut van de winnares. 

Alle info over het EK voor beloftes in Tallinn vind je hier