08/07

EKU23: Rosius stoomt naar finale met topchrono, ook Verheyden en Vanoppen in finale

rosius-rani-2021-tallinn-eku-halve-finale-belga

Rani Rosius stormt naar de finale op de 100m

De eerste avondsessie van het EK voor beloftes in Tallinn was zonder meer incidentrijk. Rani Rosius knalde in de eerste van drie halve finales naar een waanzinnige 11"16. Die chrono zou haar de tweede prestatie aller tijden opleveren, ware het niet dat de wind te veel in het voordeel blies. Ruben Verheyden kwalificeerde zich dankzij een sterk eindschot voor de 1500m-finale. Thomas Vanoppen mag via de groene tafel ook naar die finale na een valpartij.

Rani Rosius/AVT heeft een statement gemaakt in de halve finales van de 100m op het EK voor beloften in Tallinn. Rosius stoomde in de eerste van drie halve finales weg van alles en iedereen. De klok stopte na 11"16, waardoor de atlete het uitschreeuwde. Het ongeloof daalde licht toen bleek dat de wind 3,3 m/s in het voordeel blies. Het geluk bij Rosius en coach Johan Baerts kon echter niet op. Die 11"16 had haar een tweede prestatie aller tijden én een Belgische belofterecord opgeleverd. Haar naaste belagers noteerden 11"28, zonder de steun van te veel meewind. 

"Mijn start was echt héél goed en ik voelde direct dat ik wat voorsprong had. Toen ik de tijd zag, was ik in shock door hoe snel het was. In eerste instantie was het vooral ongeloof en blijdschap. Als ik dit kan met meewind, dan weet ik dat er ook een snellere chrono aankomt. Dat doet superveel deugd. Morgen is het kwestie van alles te geven. Het kan ook minder uitdraaien, maar ik hoop op het beste", aldus Rosius.

Bij de mannen op de 1500m was er vreugde en verdriet voor onze landgenoten. Thomas Vanoppen/ACHL kwam ten val na een stevige duw van een Ierse concurrent. Vanoppen krabbelde recht en zette zijn zoektocht naar een finaleticket voort. Het was echter vechten tegen de bierkaai, aangezien de inhaalbeweging erg veel krachten kostte. Vanoppen werd zesde in 3'45"91. De Belgische delegatie diende vervolgens een klacht in. Die klacht werd pas zo'n vier uur later aanvaard. Daardoor mag Vanoppen zich opmaken voor de finale van zaterdag.

In die finale komt hij Ruben Verheyden/EA tegen. Verheyden verzekerde zijn plaatsje in de finale na een sterk eindschot in de derde 'reeks des doods'. De tijd van 3'44"95 was een bijzaak voor de dolgelukkige atleet. "Ik heb uitgevoerd wat ik voor ogen had. Het blijft altijd spannend zo'n reeks op een kampioenschap, maar ik speelde m'n ervaring uit en dat heeft geloond. Hopelijk kan ik in de finale opnieuw over zo'n sprint beschikken", vertelde hij na afloop.

Voor Louis Vandermessen/CABW zit het EK er na de reeksen van de 1500m op. Vandermessen, de jongste van het Belgische trio, liep een puike koers. In de laatste ronde moest hij echter toezien hoe een mogelijke finaleticket door z'n vingers glipte. Een vijfde plaats in 3'46"47 was geen schande. Zelf was de atleet na afloop erg ontgoocheld. "Ik kwam naar hier om de finale te lopen, dus dit is wel een bittere pil. Gezien mijn PR hoopte ik op een finaleplaats, maar vandaag had ik de benen niet om in de slotfase mee te spelen. Nu moet ik mijn knop omdraaien. Eind deze zomer wil ik nog een snelle chrono lopen".

Alle info over het EKU23 in Tallinn vind je hier