08/07

EKU23: Belgen leggen perfect rapport voor na eerste ochtendsessie

sacoor-jonathan-2021-tallinn-eku23-reeks-belga-1-min

Jonathan Sacoor

Het EK voor beloftes in Tallinn is na de eerste ochtendsessie toch al een succes voor de Belgische delegatie. Zes landgenoten kwamen in actie én dat zestal verzekerde zich telkens van de volgende ronde. Vooral Jonathan Sacoor en Rani Rosius maakten indruk in het Kadriorg Stadion.

Goossens met de schrik en Sacoor overtuigend

Het Belgische team op het EK voor beloftes heeft er een vlekkeloze eerste ochtendsessie opzitten. Zita Goossens/DEIN kende geen superdag in de kwalificaties van het hoogspringen. Een superdag bleek echter niet nodig, want met een gelukte sprong in haar derde poging over 1m78 mag de Belgische kampioene morgenavond aantreden in de finale. Bij Jonathan Sacoor/OEH ging het iets vlotter. De Belgian Tornado lijkt stilaan zijn goede benen terug te vinden en bewees dat ook door de vierde van vijf reeksen op de 400m naar zijn hand te zetten in een degelijke 46"34, goed voor de derde tijd van alle atleten in de reeksen. Sacoor lijkt klaar om morgen een ticket naar de finale te boeken én ongetwijfeld mee te spelen voor de medailles. 

Rosius na de storm

Na Goossens en Sacoor werd de actie in Tallinn even onderbroken. Een hevig onweer hield lelijk huis boven het stadion, met wateroverlast tot gevolg. Na de één uur durende regenpauze knalde Rani Rosius/AVT in de tweede van vijf 100m-reeksen naar de zege in een puike 11"41. Rosius voelde zich niet top tijdens haar reeks, wat het beste doet verhopen met het oog op de halve finales die later vandaag gepland staan. In principe moet de spurtbom in staat zijn om mee te strijden voor een plaatsje in de finale, aangezien ze de derde tijd van alle atletes in de reeksen neerzette. 

Hordelopers rechtstreeks geplaatst 

Vervolgens kwam een trio in actie op de lage horden. Tuur Bras/OEH zou op papier geen moeilijkheden moeten kennen in de vierde en laatste reeks. Bras kende echter moeilijkheden met zijn ritme, waardoor hij in de laatste rechte lijn toch alle zeilen moest bijzetten. Met een derde stek in 51"34 verzekerde de Belgische kampioen zich rechtstreekse van de halve finales. Mits een betere race zit er mogelijk een PR in voor de hordeloper, die zo mogelijk kans maakt op de finale. Bij de vrouwen kwam Eline Claeys/ATLA in actie in de tweede van vijf reeksen. Claeys presteerde op niveau en dook met 57"92 voor het eerst dit seizoen onder 58 seconden. Indien ze morgen een perfecte race loopt, maakt ze kans op de finale. Nina Hespel/DCLA had in de vijfde en laatste reeks genoeg aan een chrono van om en bij 59 seconden om via de verliezende tijden naar de halve finales te trekken. Hespel wilde echter méér dan zich gewoon plaatsen. De atlete pakte uit met een derde stek in een PR van 58"18. Morgen heeft ze niks te verliezen, aangezien haar kampioenschap nu al méér dan geslaagd is.

Vanavond komen vier Belgen in actie. Rosius loopt om 19u35 Belgische tijd haar halve finale op de 100m. Vanaf 16u35 doet het trio op de 1500m met Thomas Vanoppen/ACHL, Louis Vandermessen/CABW en Ruben Verheyden/EA een gooi naar de finale.

Alle info over het EK voor beloftes in Tallinn vind je hier