08/12

EK veldlopen: sterke belgen pakken zilver !

belgaimage-159186091-full

Het Belgisch senioreskwartet: zilver in het teamklassement.

De Belgische seniores hebben de verwachtingen bij het EK veldlopen in Portugal zeker ingelost: met twee top tien plaatsen, werd de basis gelegd voor een prachtige zilveren teammedaille. Daarmee evenaarden ze het beste resultaat van België, genoteerd in Belgrado 2013.

De individuele wedstrijd werd gedomineerd door Aris Kaya, de Turk die nauwelijks iemand langszij duldde. Er liepen nochtans nog 8 andere lopers  mee in het leidend groepje, waaronder ook een erg attente Soufiane Bouchikhi/RFCL. Na exact tien minuten sloot ook een rustiger gestarte Isaac Kimeli/OEH aan bij die omvangrijke leidersbende en zo was België op dat moment het enige land met twee lopers in de top tien. Dat had ook gevolgen voor het landenklassement, want met Lahsene Bouchikhi/RESC rond de 25ste plaats, stond België meteen op het virtuele landenpodium. Vooraan speelde Kimeli wat jojo met de leiders, maar al snel was duidelijk dat het tempo van Kaya te hoog was voor de meesten in die kopgroep. Isaac zocht verstandig zijn eigen tempo en bleef voortdurend de top tien plaats in’t vizier houden. Soufiane Bouchikhi kon langer standhouden bij de koplopers, maar ook hij moest afhaken en zocht een comfortabele manier om zijn plaats rondom de 6de stek vast te houden. Ronde na ronde bleven de posities amper gewijzigd en in het landenklassement schoof België op van 3 naar 2 om heel eventjes samen met de Britten zelfs  aan de leiding te komen.

De beslissing vooraan viel in de laatste ronde, toen een verrassende Robel Fsiha uit Zweden voor het eerst uit de schaduw van Kaya kwam en met een stevige versnelling zijn nieuwe thuisland na 30 jaar nog eens een gouden veldloopmedaille schonk.

Onze beide vaandeldragers bleven het, met het landenklassement in het achterhoofd, uitstekend doen binnen de top tien: Soufiane moest nog één plaatsje toegeven en Isaac won nog één plaatsje: ze liepen achter elkaar als 7de en 8ste over de eindstreep. Dan werd het uitkijken naar de derde Belg: daarbij werd een moedige Lahsene Bouchikhi in de laatste rechte lijn nog bijgehaald, maar niet voorbijgestoken, door Michael Somers/LYRA. Ze werden 23ste en 24ste en dat was ruim voldoende om met 38 punten het zilver te behalen. Dat gebeurde op amper twee puntjes van de Britten en met 7 punten voorsprong op Spanje.

"Missie meer dan geslaagd", vatte Soufiane het na afloop treffend samen. "We hebben eens te meer bewezen dat België een crossland is. Tweede is super, maar we balen wel een beetje dat we zo dicht bij goud stranden."

Bekijk hier het nieuws uit Lissabon.