08/12

EK veldlopen: Febe Triest met beste resultaat

belgaimage-159182372-full

Ward Leunckens: beste Belgische junior in Lissabon op plaats 36.

De openingswedstrijd van de 26ste Europese veldloopkampioenschappen kreeg bij de juniores jongens de voorspelde vierde opeenvolgende zege van topfavoriet Jakob Ingebrigtsen, maar terwijl de Noor zijn ding deed, kon Tim Van De Velde op geen enkel ogenblik een vuist maken. Ward Leunckens werd als 36e beste Belg. Febe Triest deed nog beter door bij de meisjes als 28e te finishen.

Jakob Ingebrigtsen schreef geschiedenis, een feit dat in het Europees veldlooplandschap niet zo snel zal ge-evenaard worden. Op een erg heuvelende omloop keek hij tot aan de eerste kilometer de kat nog uit de boom, maar daarna schakelde hij een trapje hoger en wachtte tot in de laatste ronde om al zijn dominantie tentoon te spreiden: hij won met bijna 40 seconden voorsprong. Bij de dichtste achtervolgers echter geen Tim Van de Velde, die nooit in het stuk voorkwam, ook al werd hij door de TV-regisseur bij de top vijf gerekend. Terecht overigens, maar Tim had zijn dagje niet, kwam na een van de vier ronden door als 27ste en verloor steeds verder terrein. In de slotronde werd Tim nog voorbijgelopen door 800m-specialist Ward Leunckens (36ste) en een uitgeputte Simon Meganck, die op handen en voeten naar plaats 42 kroop. Van De Velde werd nog 48ste, ver van zijn 15de plaats van vorig jaar en Ruben Verheyden finishte als 58ste. In het landenklassement werd België 12de van 20 deelnemende landen.

De enge vrouwelijke Belgische juniore, Febe Triest/EA, finishte op een verdienstelijke 28ste plaats, zo'n dikke minuut na Italiaanse Nadia Battocletti die ook al haar titel kon verlengen. "Beter doen dan vorig jaar was de bedoeling, maar dat ik zo hoog zou scoren, had ik niet durven hopen", zei Febe na afloop. "Het gaf vertouwen om onderweg zo veel mensen te kunnen inhalen."

Volg hier als over Lissabon.