08/12

EK veldlopen: prima collectieve belofteprestatie

oussama

Oussama Lonneux op weg naar een mooie top tien plaats bij de beloften.

Bij de beloften mannen zorgde Fransman Jimmy Gressier voor een ‘Ingebrigtsenke’. Maar Jimmy deed het in Lissabon wel met een andere tactiek dan zijn jongere Noorse  collega alvorens voor de derde opeenvolgende keer op het hoogste beloftetrapje te klimmen.

De Fransman beheerste samen met twee andere lopers de hele koers, waarvan Serviër Elzan Bibic al het kopwerk opknapte. Tot Gressier op drie kilometer van het einde een splijtende demarrage plaatste die door niemand nog kon beantwoord worden.

Oussama Lonneux/RFCL behoorde bij de betere starters, maar nam daarna wat gas terug. Een goede tactiek, want de Luikenaar schoof ronde na ronde verder terug naar voren om uiteindelijk als 9de over de eindstreep te sprinten. Dat legde meteen de basis voor een prima landenklassement, want Leuvense trainingsgenoten Guillaume Grimard/DCLA en John Heymans/DCLA schoven in elkaars spoor op en finishten uiteindelijk als 21ste en 24ste.  Dat bracht België op een knappe 6de plaats in het landenklassement. Clement Deflandre/HERV (50ste) en Lucas Da Silva/RFRCL (59ste ) moesten respectievelijk 36 en 58 seconden toegeven op Heymans.

"Ik ging mee met de kop en vreesde even dat het mijn dood zou worden, maar ik hield vol", zijn een tevreden Oussama. "Daar ben ik heel blij mee. Beter had ik niet durven dromen. In mijn laatste jaar als belofte wou ik er alles uithalen, en dat is mooi gelukt."

De enige Belgische belofte,  Laura Swannet/ATAC, moest de dominantie van de betere Europese loopsters ondergaan en werd  50ste. Die Europese top, dat was in de eerste plaats Anna Emilie Moller, de Deense die net als de drie voorgaande winnaars van de dag, ook al haar Europese titel kon verlengen. Mooi zilver was er voor Nederlandse Jasmijn Lau, die vorig jaar als juniore net het podium miste in eigen land, maar nu met haar zilver de basis legde voor een sterke gouden medaille voor haar teamgenotes van Nederland.

Bekijk hier meer nieuws van Lissabon.