09/12

EK Veldlopen Juniores: Tim Van De Velde 15de

belgaimage-143032896-full

Tim Van De Velde met naast zich Thomas Vanoppen. Nog verder rechts op de foto de top twee van de junioresrace: Ingebrigtsen en Oumaiz

Jakob Ingebrigtsen heeft met overtuiging zijn favorietenrol in de Europese junioresrace vervuld. De Noor, die voor de derde opeenvolgende keer in dit EK veldlopen zegevierde, maakte voortdurend deel uit van de kopgroep, maar liet het initiatief aanvankelijk wijselijk aan de anderen over.

Pas na 16 minuten koers, met nog 100 seconden te gaan, schakelde Ingebrigtsen plots twee versnellingen hoger en moest zijn laatste belager – een speelse Spanjaard Ouassim Oumaiz - ook buigen. Brons was voor de Serviër Elzan Bibic. Ook Tim Van De Velde, waar de vele plaatselijke Belgische supporters een en ander van verwachtten, maakte aanvankelijk deel uit van die kopgroep. De beide andere Belgen waren na één doortocht nog mooi gepositioneerd, getuige een vierde plaats in de voorlopige landenrangschikking. Maar net als Tim, kon Thomas Vanoppen zijn positie niet handhaven. Tim bleef nog lange tijd in de top tien, maar moest finaal nog sprinten om de15de plaats te bemachtigen, vier plaatsjes verder dan vorig jaar, op 53 seconden van het podium. Thomas betaalde als 84ste flink wat leergeld. Lucas Da Silva wist zijn wedstrijd wel goed in te delen, haalde in de slotronde nog verschillende jongens bij, en deed het als 27ste meer dan behoorlijk. Het junioresteam werd 10de in de landenrangschikking, ver verwijderd van het podium.

Het EK begon met de junioresrace voor meisjes waarin het organiserende Nederland lange tijd hoop mocht koesteren op een medaille. Jasmijn Lau nam heel wat initiatief maar werd in de slotfase voorbijgesprint door de snelle benen van Italiaanse Nadia Battocletti, Zwitserse Delia Scalabas en Turkse Inci Kalkan. Naast de vierde plaats van Lau was er ook nog een 10de plaats voor Famke Heist. De Belgische meisjes moesten alles ondergaan en Mathilde Deswaef – de meest ervaren Belgische juniore – moest tevreden zijn met plaats 33. Debutante Febe Triest werd 22 seconden later 59ste. Onze beide landgenotes startten snel, maar dat bleek achteraf te hoog gegrepen. Vooral in de tweede ronde was hun terugval aanzienlijk. In de slotronde bleef de positie van Mathilde opnieuw stabiel, Febe viel nog wat verder terug.

Bekijk hier de resultaten.