19/07

Dag 4 WK: Thiam bij de allergrootsten

thiam-nafi-2022-wk-eugene-belga-4

Nafi Thiam

De tweede Belgische medaille en eerste wereldkampioene van het WK in Eugene is een feit. Na een spannende strijd met de Nederlandse Anouk Vetter haalde Thiam alsnog een tweede wereldtitel binnen na de laatste proef. Noor Vidts bevestigde haar status als wereldtopper met een vijfde plaats. In de marathon haalde Mieke Gorissen een negentiende plaats, terwijl Imke Vervaet van start ging in de reeksen van de 200m op de vierde dag in Eugene.

Na de mannen was het gisteren de beurt aan de vrouwen voor hun marathon op Amerikaanse bodem. In het bloedhete Sapporo werd Mieke Gorissen/ADD vorig jaar 28ste in de Olympische marathon. Gisteren deed ze negen plaatsen beter met een negentiende plaats op haar eerste wereldkampioenschap. Ze deed ook drie minuten beter dan vorig jaar met 2u31’06. De winst was voor de Ethiopische Gotytom Gebreslase met 2u18’11, een kampioenschapsrecord. Gorissen werd overigens zesde Europese. Op de piste kwam Imke Vervaet/RCG in actie tijdens de reeksen van de 200m. De halve finalist van de Spelen ging in de derde reeks op zoek naar een plaatsje bij de eerste drie voor een plaats in de volgende ronde. Vervaet werd vijfde met 23”28, haar derde beste chrono van het seizoen. Die tijd volstond ook niet om via de verliezende tijden te worden opgevist, want daarvoor was maar liefst 22”99 nodig. Amper vijf Europese vrouwen wisten zich te plaatsen voor de halve finales. Vervaet werd in totaal 30ste en negende Europese.

Thiam toont veerkracht in de 800m

Na een goede eerste dag ging Nafi Thiam/RFCL aan de leiding in de zevenkamp met 4071 punten voor de Nederlandse Anouk Vetter (4010 punten) en de Amerikaanse Anna Hall (3991 punten). Noor Vidts/VAC stond vijfde met 3921 punten. In het verspringen begonnen de Belgen goed aan de tweede dag. Thiam sprong naar 6m59, waarmee ze beste afstand sprong. Vidts zette 6m33 op het scorebord, goed voor de zesde beste afstand. Vetter bleef in de buurt van Thiam met een nieuw PR van 6m52. In het speerwerpen pakte Vetter sterk uit met 58m29, terwijl Thiam met 53m01 een seizoensbeste wierp. Het bracht Vetter naar de leiding met 6045 punten, negentien punten meer dan Thiam. Vidts kwam tot 41m62 en moest een plaatsje toegeven in het klassement.

In de 800m wist Thiam wat haar te doen stond, want ze is de betere loper dan Vetter. De Belgen lieten zich zien in de afsluitende proef, want ze liep liefst allebei een nieuw persoonlijk record. Vidts werd derde met 2’08”50 en Thiam vijfde met 2’13”00. Een tijd die Thiam 99 punten meer opleverde dan de eindtijd van Vetter, waardoor de tweevoudige Olympische kampioene nu ook haar tweede wereldtitel op zak steek met 6947 punten. Vetter werd tweede met 6867 punten en Hall derde met 6755 punten. Dankzij haar sterke 800m schoof Vidts nog een plaatsje op naar de vijfde stek met 6559 punten, net na de Poolse Adrianna Sulek (6672 punten). De tweede medaille, na het brons van Bashir Abdi/RCG op de marathon en de eerste gouden plak voor de Belgische ploeg is een feit.

Op de vijfde dag van de wereldkampioenschappen komt één Belg in actie met Paulien Couckuyt/VAC op de 400m horden. In de eerste reeks vertrekt de Belgische recordhoudster vanuit baan vijf op zoek naar plaats bij de eerste vier om zich te plaatsen voor de halve finales.