16/07

Dag 1 WK: nog geen verrassingen van de Belgen

carmoy-thomas-2022-wk-eugene-belga-min

Thomas Carmaoy

Op de eerste dag van het WK in Eugene hebben de Belgen niet voor een verrassing kunnen zorgen. Hoewel op niveau werd gepresteerd, werd het voor velen bikkelen tot de finish. Thomas Carmoy miste nipt de finale en ook op de Mixed Relays kwamen de Belgen te kort. Vanessa Sterckendries presteerde op niveau, maar een finaleplaats was te hoog gegrepen. Op de langere loopnummers konden Tim Van de Velde en Elise Vanderelst ook niet verrassen na een zware wedstrijd.

Thomas Carmoy/CRAC mocht het WK voor de Belgen openen met de kwalificaties van het hoogspringen. Carmoy deed het meer dan degelijk met 2m25, maar werd zeventiende overall. De beste twaalf plaatsten zich voor de finale en daarvoor was 2m25 voldoende, maar Carmoy had drie pogingen nodig op die hoogte waardoor zijn kampioenschap er opzit. Absoluut geen onverdienstelijke kennismaking met zijn eerste WK in openlucht voor de jonge Belg. Vanessa Sterckendries/OEH presteerde ook op niveau met 67m88, maar ze stond voor een moeilijke opdracht om zich te plaatsten voor de finale. Uiteindelijk werd ze 24ste op 30 deelnemers. Voor de finale was 70m87 nodig, een afstand waar Sterckendries in de toekomst zeker toe in staat is.

Geen finale mixed relays

Op de Mixed Relays 4x400m kregen we een onuitgegeven team met Alexander Doom/AVR, Camille Laus/OEH, Christian Iguacel/LYRA en Helena Ponette/HCO. De Belgen stonden voor een moeilijke opdracht in een sterk bezette reeks en konden nooit aanspraak maken op de top drie voor een plaats in de finale. Ze werden zevende in hun reeks met 3’16”01, waardoor ze ook niet moesten rekenen op de verliezende tijden waarmee twee landen alsnog een ticket voor de finale kregen die later op de dag gepland stond. De Dominicaanse Republiek stak het goud op zak met 3’09”82 voor Nederland met Femke Bol als slotloopster (3’09”90) en de Verenigde Staten met een afscheidnemende Allyson Felix (3’10”16).

Van de Velde en Vanderelst na hevige strijd

Tim Van de Velde/DUFF stond ook voor een lastige taak in de 3000m steeple. Enkel de beste drie plaatsten zich voor de finale, aangevuld met de zes beste verliezende tijden. In een eventvolle wedstrijd kon Van de velde zich nooit tonen nadat hij zijn voet bezeerde. Hij volharde en liep de wedstrijd uit, maar kon de laatste plaats niet ontlopen. Op zijn eerste WK betaalde Van de Velde duur leergeld. Elise Vanderelst/MOHA kent haar weg op de grote kampioenschappen, maar in Eugene liep het niet zoals verhoopt. Het pak bleef lange tijd bij elkaar en Vanderelst liep attent mee voorin. Op het einde kwam ze tekort en finishte als elfde na 4’10”45, terwijl de beste zes doorgingen naar de halve finales. Overall werd ze 35ste van de 42 deelnemers.

Watrin, Verheyden en Debjani vandaag aan de bak

Op de tweede dag van het WK komen drie nieuwe Belgen in actie met als eerste Julien Watrin/DAMP in de reeksen van de 400m horden. De Belgische recordhouder gaat in de derde reeks samen met Karsten Warholm op zoek naar een plekje bij de eerste vier om zich te plaatsen voor de halve finales. In de reeksen van de 1500m staan Ismaël Debjani/CABW en Ruben Verheyden/EA aan de start. De beste zes van elke reeks plaatsen zich rechtstreeks voor de finale, aangevuld met de zes beste verliezende tijden. Debjani zal daarvoor stevig moeten knokken, want hij gaat van start in een sterk gevulde reeks met onder meer Jakob Ingebrigtsen, Jake Wightman en Stewart McSweyn. Maar net zoals Verheyden kan hij rekenen op een goed eindschot om een ticket voor de halve finales af te dwingen.

Alle info over het WK vind je hier.