21/04

Corona update: het eerste perspectief op wedstrijden

-jd69497-00002
Na het Overlegcomité van vorige week woensdag kregen we voor het eerst een perspectief aangeboden op de start van het zomerseizoen. Hierdoor zijn wedstrijden in theorie binnenkort opnieuw mogelijk, op voorwaarde dat de toestand in de ziekenhuizen dat toelaat. Komende vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen en sport staat op de agenda. Atletiek Vlaanderen heeft alvast meerdere scenario’s uitgewerkt om wedstrijden voor iedereen mogelijk te maken naargelang de beslissingen vanuit de Overheid.

Op basis van de huidige maatregelen blijft competitie voor amateursporters nog altijd verboden. Indien de coronacijfers blijven dalen, mogen we hoop koesteren voor de opstart van het zomerseizoen. Vrijdag komen de ministers van de verschillende regeringen opnieuw samen. Momenteel liggen verschillende scenario’s op tafel om micromeetings mogelijk te maken voor alle atleten. Het is nog even wachten op de beslissingen van het Overlegcomité komende vrijdag. Maar we hopen zo snel als mogelijk de aftrap van het zomerseizoen te kunnen geven, hoewel we nog steeds rekening zullen moeten houden met strenge voorwaarden.

Wedstrijden voor eliteatleten vallen nog steeds binnen de uitzonderingsregel, net zoals deze winter. Omdat we hen de kans willen geven om zich te kwalificeren voor een van de internationale kampioenschappen en opnieuw voeling en aansluiting te krijgen met het internationale niveau zullen we opnieuw micromeetings organiseren, waarvan de eerste plaatsvindt op 24 april in Oordegem. Het programma omvat een beperkt aantal disciplines en we werken ook samen met Parantee om onze Paralympische atleten de kans te geven in wedstrijdverband deel te nemen. Tijdens de micromeeting delen we het programma op in verschillende, gescheiden tijdsblokken waarbij per tijdsblok 50 atleten en 1 begeleider per atleet worden toegelaten. We volgen ook een strikt hygiëne- en testprotocol waarbij de atleten een negatieve PCR-test van minder dan 48u moeten voorleggen en alle andere aanwezigen ter plaatse een sneltest laten afnemen.

De Minister van Sport heeft akkoord gegeven voor deze organisaties en heeft in samenspraak het niveau van de groep “Topsporters in functie van selectie internationale kampioenschappen” bepaald op het A3-eliteniveau voor de Olympische Spelen en een 5% afwijking op de Belgische selectiecriteria voor het EK U20 en U23 voor een prestatie in 2019 of 2020. Ook het inzetten van hazen is toegestaan om onze atleten te helpen zich te selecteren. Hier vind je de tabel met prestatienormen voor deelname aan de micromeetings voor eliteatleten en hier vind je het programma en de deelnemers aan deze micromeeting. Na afloop van de meeting in Oordegem kan je wedstrijdbeelden bekijken op onze YouTube pagina.

Mogelijks volgen nog meer micromeetings binnen dit kader. Hiervoor wachten we nog af welke versoepelingen voor de bredere competitiesport we mogen verwachten en vooral vanaf wanneer. We pleiten er alleszins actief voor om wedstrijdatletiek, gezien het organisaties in openlucht en op een grote oppervlakte betreft, opnieuw mogelijk te maken. We hebben al meerdere oplossingen voorbereid om, afhankelijk van de regels en beslissingen, zoveel mogelijk atleten op een veilige manier terug aan competitie te laten doen.