01/05

Corona update: algemene principes voorbereiding heropstart clubtrainingen

2wastyn-lvdvr

Stilaan tijd voor onze clubs om opnieuw aan clubtrainingen te denken. Maar voorlopig zal dat nog met flink wat restricties moeten gebeuren: in kleine groepjes per trainer, onderling afstand bewaren, hygiënevoorschriften naleven...…

Nu de veiligheidsraad de eerste stappen zet richting een versoepeling van de coronamaatregelen, komen de atletiekclubs in beeld om hun werking op termijn opnieuw op te starten. Atletiek staat in de lijst met sporten, naast onder andere tennis en golf, die vanaf 4 mei opnieuw mogelijk zijn in open lucht en in beperkt gezelschap.

Atletiek Vlaanderen ondersteunt de clubs met het nodige advies en visueel materiaal om een heropstart van de clubtrainingen voor te bereiden. De atletiekverenigingen ontvingen de exitstrategie met algemene principe én het visuele materiaal dat zij kunnen gebruiken bij de heropstart van de clubtrainingen.

"Een clubtraining zoals voor de uitbraak van de coronacrisis is nog niet aan de orde, ondanks de start van fase 1a van de exitstrategie. Sporten in open lucht met altijd drie dezelfde personen kan je natuurlijk niet vergelijken met een gewone training. Toch willen we als sportfederatie onze clubs zo goed mogelijk informeren en ondersteunen in deze onzekere periode", aldus algemeen directeur van Atletiek Vlaanderen Ludwig Peetroons.

De clubs krijgen het advies om contact op te nemen met de lokale overheid om te luisteren of er lokale richtlijnen van kracht zijn bovenop de federale richtlijnen, afspraken te maken omtrent de toegankelijkheid van de atletiekaccommodatie(s) en het nodige hygiënisch materiaal aan te schaffen, zoals ontsmettingsmiddel, plastic handschoenen, mondmaskers en handgel. Daarnaast adviseren ze om atleten en trainers enkel toegang te geven tot de accommodatie voor de duur van de training, geen toeschouwers toe te laten en de tijd op de club zo kort mogelijk te houden. "Om de principes van social distancing en hygiëne te respecteren, staat in onze richtlijnen onder meer het advies om een hygiëne-set te voorzien zodat atleten en trainers doorlopend zowel zichzelf als hun materiaal kunnen desinfecteren. Materiaal mag uiteraard niet worden gedeeld, zo krijg je op training een eigen werptuig of polsstok. Het halen, plaatsen en terugbrengen van materiaal gebeurt ook steeds door één en dezelfde persoon. Tijdens het lopen laten de atleten zijwaarts minstens één baan vrij en lopen zo weinig mogelijk achter elkaar, tenzij met 5 meter tussenafstand", vult Peetroons aan.

De algemene principes blijven uiteraard ook van kracht, zoals wie verkouden is, hoest, keelpijn of andere ziekteverschijnselen heeft, moet thuisblijven of wordt naar huis gestuurd. En de toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s blijft ook verboden.

Atletiek Vlaanderen heeft pictogrammen opgemaakt die in één beeld perfect visualiseren wat de richtlijnen omvatten om op te hangen op de club. "We plannen binnenkort een online conference om meer toelichting te geven bij de ondersteuningsmaatregelen voor de atletiekclubs. Op dat moment kunnen de clubs ook vragen stellen aan de Raad van Bestuur. De bedoeling is om hen zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen", vult voorzitter van de Raad van Bestuur Gery Follens aan.