29/06

Belgische selectie EKU23 bekend

jdc-20210626-000153

Jonathan Sacoor tijdens de Allianz Belgian Championships

Na de Allianz Belgian Championships is het tijd voor de internationale kampioenschappen. Het eerste kampioenschap in rij is het Europees kampioenschap voor beloftes, het EKU23. Zondag was de laatste dag waarop de Belgische beloftes zich konden kwalificeren voor dat EK. Jonathan Sacoor maakte optimaal gebruik van die laatste dag en maakt deel uit van de 26-koppige Belgische selectie die vandaag werd bekend gemaakt.

Het EKU23 vond oorspronkelijk plaats in het Noorse Bergen, maar de overheid trok de stekker uit de organisatie van het kampioenschap vanwege de aanhoudende coronacrisis. Met Tallinn werd een waardige vervanger gevonden voor het EK dat plaats vindt van donderdag 8 tot en met zondag 11 juli. Een week later is de Estse hoofdstad ook het strijdtoneel voor het EKU20, waardoor ons vizier twee weken lang op de Baltische staat is gericht.

Rosius werkt druk schema af

Volgende week trekken 26 Belgische beloftes richting Tallinn, waarvan negentien individuele atleten en twee ploegen. Bij vrouwen opteert Rani Rosius/AVT voor de 100m en 4x100m, ondanks dat ze zich afgelopen weekend ook kwalificeerde voor de 200m. Rosius mag zich op basis van de internationale ranglijsten richten op een finaleplaats, zowel individueel als met de ploeg. Als alles goed loopt, komt Rosius vijf keer in actie op vier dagen. Een combinatie met de 200m, waarvoor ook drie rondes op het programma staan, is bijgevolg niet haalbaar om optimaal te presteren. Naast Rosius zijn ook Nora Thiry/RFCL, Lucie Ferauge/CABW, Justine Goossens/RCG, Rani Vincke/HAC en de verrassende bronzen medaille van de Allianz Belgian Championships op de 100m, Chloe Chavepeyer/CABW geselecteerd.

Op zoek naar een opvolgster voor Couckuyt

Op 400m horden gaan twee Belgische atletes op zoek naar een opvolgster voor Paulien Couckuyt/VAC als Europees kampioene. Eline Claes/ATLA en Nina Hespel/DCLA komen donderdagmiddag al in actie tijdens hun eerste ronde. Op de 10.000m heeft ons land ook twee ijzers in het vuur met Juliette Thomas/DAMP en Mélanie Bovy/WS. De rechtstreekse finale staat gepland op vrijdagavond. In het hoogspringen is Zita Goossens/DEIN in bloedvorm na haar Belgische titel en 1m90 van afgelopen weekend. Op donderdagavond komt Goossens al in actie tijdens de kwalificaties van het hoogspringen. Op het einde van het weekend komt de tweede aflossingsploeg in actie, namelijk de vrouwen op de 4x400m. De afgelopen weken lieten de vrouwelijke beloftes mooie tijden opteken en nu worden ze beloond met een ticket richting Tallinn. De selectie bestaat, naast hordeloopsters Claeys en Hespel, ook uit Vlaams kampioen Helena Ponette/HCO, Fiebe Tengrootenhuysen/ACHL en Lucie Ferauge.

Alle tickets uitgedeeld op de halve fond

Bij de mannen reizen dertien atleten af naar Tallinn. Jonathan Sacoor/OEH verzekerde zich zondag van het EK op de 400m en in tegenstelling tot de voorbije jaren krijgen we geen aflossingsploeg op de 4x400m bij de mannen. Op de halve fond was het dringen voor een plaatsje in de selectie. Alle plekjes werden mooi verdeeld, met op de 800m Eliott Crestan/SMAC, Pieter Sisk/DCLA en Tibo De Smet/RCG. Op de 1500m komen Thomas Vanoppen/ACHL, Louis Vandermessen/CABW en Ruben Verheyden/EA in actie.

Obasuyi en Carmoy op zoek naar medaille

Op de horden deden Michael Obasuyi/OEH en Tuur Bras/OEH de afgelopen jaren al de nodige internationale ervaring op. In Tallinn zijn ze opnieuw van de partij. Op de 110m horden moet Obasuyi enkel de Spanjaard Asier Martinez laten voorgaan met amper 1 honderdste. Op vrijdagavond weten we wie zich de nieuwe Europese kampioen op de hoge horden mag noemen. Op de 3000m steeple gaan twee landgenoten van start, Remi Schyns/HERV en Rayan Vanderpoorten/KAAG en op de 5000m gaat Guillaume Grimard/DCLA op zaterdag van start in de rechtstreekse finale. Tot slot, in het hoogspringen gaat Europees junioreskampioen en bronzen medaillewinnaar indoor Thomas Carmoy/CRAC op zoek naar nieuw eremetaal.

De volledige selectie en alle info over het EKU23 vind je hier.