31/10

Atletiekblik op weekend: Zandslag in Mol

nad-0433-2

Yannick Michiels pakte vorig jaar nog met de zege uit in de korte cross voor eigen volk in Mol.

Het is ooit anders geweest, maar in 2017 bleven de Allerheiligendagen atletiekloos. Het eerste weekend van november wordt het veldloopregister opnieuw helemaal opengetrokken met liefst vijf veldlopen, netjes verdeeld over de vijf Vlaamse provincies.

Daarbij zal de eerste manche van de CrossCup aan het Zilvermeer in Mol met de meeste aandacht gaan lopen. De leiderstruien liggen alvast te wachten, al zullen de winnaars van de vorige editie – Louise Carton/ACME en Isaac Kimeli/OEH – nog niet in actie komen op het Zilverstrand.  Louise bouwt rustig verder aan de conditie en Isaac trekt op stage naar zijn geboorteland. Tijd dus voor andere blikvangers in de openingsmanche van de EasyK!t CrossCup, en die blikvangers hebben tijdens de Relays alvast een tipje van de sluier opgelicht. Zo is Soufiane Bouchikhi/RFCL een moeilijk opzij te zetten kanshebber op de zege bij de mannen. De winnaar van de korte cross editie 2016-2017, Belgisch 1500m-recordhouder Ismael Debjani/CABW, bleef vorig jaar weg in Mol maar maakt deze keer wel zijn opwachting in de Antwerpse Kempen. Hij treft er nationaal kampioen Ali Hamdi/DCLA en Jeroen D'hoedt/CABW die deze keer voor het kortere werk opteert. Toch heeft Debjani geen eindklassement-ambities, want na Nieuwjaar krijgt het indoorgebeuren voorrang. In elk geval zullen zondagnamiddag de kaarten voor een eventuele Europese selectie al heel wat duidelijker op tafel liggen.
Bekijk hier de site van de EasyK!t CrossCup.

Zondag start er nog een ander regelmatigheidscriterium in het veldloopwereldje. ADD bijt in Tongeren traditioneel de spits af van het Limburgs Cross Criterium.

In Zwijnaarde pakt KAA Gent uit met de oudste nog bestaande veldlooporganisatie van ons land: de Schaal de Booser kan terugblikken op een rijke crossgeschiedenis en maakte overigens jarenlang deel uit van het CrossCup criterium.

Ook de Jongerencross van Waregem heeft een haast onuitputtelijke traditie. Jarenlang was deze organisatie aan de Gaverbeek de opener van het nationale veldloopseizoen en was het een eerste sportieve krachtmeting die de West-Vlaamse provinciegrenzen overschreed.

AC Opwijk brengt zondag ook Vlaams-Brabant op de veldloopkaart. De West-Brabantse gemeente kon in de voorbije jaren zelfs prat gaan op twee veldlopen per winter, maar dit jaar is deze organisatie van AC Opwijk de enige veldloop op de kalender.

Wie CrossCup aan het Zilvermeer zegt, denkt daar ook al enkele jaren de Zilvermeerloop bij. Die stratenloop wordt zaterdagnamiddag gehouden over 5 of 10 kilometer, met een G-loop als inleidend evenement.