08/11

atletiekblik op weekend: wapenstilstand voorafgegaan door zandslag aan zilvermeer

nad-1365

Mogelijk scenario aan het Zilvermeer: de Hanna/e's knokken voor de beste nationale ranking. Belgisch veldloopkampioene Vandenbussche en Belgische kampioene 10K Verbruggen.

Geen wapenstilstand in de atletiekwereld. Integendeel: vanaf zondag barst opnieuw de strijd voor de CrossCup los. Na de gezamenlijke opwarming aan het Donkmeer van Berlare, is een andere plas – het Zilvermeer van Mol – de jaarlijkse plaats van afspraak.

De CrossCup is in de eerste plaats een regelmatigheidscriterium, maar in tegenstelling tot de vorige edities, is het niet zo eenvoudig om deze keer in de hoofdwedstrijden met zekerheid de topfavorieten voor de eindzeges aan te duiden.  De eindlaureaten van vorig jaar - Nina Lauwaert/ROBA en Isaac Kimeli/OEH - en de regerende Belgische veldloopkampioenen - Hanna Vandenbussche/AVR en Soufiane Bouchikhi/RFCL – hebben immers niet allemaal dezelfde winteragenda. Lauwaert en Bouchikhi starten niet in de Kempense natuur; Kimeli heeft zijn zinnen niet op een klassement gezet maar start wel aan het Zilvermeer net als Vandenbussche.  Aan vaste waarden als pakweg Hanne Verbruggen/VITA en Sofie Van Accom/ACHL, of aan jonge mannen als Michael Somers/LYRA, Dorian Boulvin/CABW, Dieter Kersten/ADD en – waarom niet – Tim Van De Velde/DUFF,  is het taak om in Mol zo goed mogelijk uit de openingsmanche te geraken. In dat rijtje van ontbolsterend seniorestalent ontbreken ook Hallenaars Simon Debognies en Robin Hendrix. Eerstgenoemde revalideert van een blessure en Robin, medaillewinnaar van de zomerse Universiade, heeft in de resterende weken van 2019 zijn zinnen gezet op de korte cross en proeft daarna ook van de indoor. Ook in de korte cross is de afloop richting eindklassement dus allesbehalve voorspelbaar.

Bekijk alle info van de CrossCup via deze site.

Nog op zondag wordt in Aalter de Memorial Diederik Van Ooteghem gelopen. Het is al voor de 11de keer dat AC Halestra er haar boegbeeld eert en herdenkt in de vorm van een veldloop. Maandag, Wapenstilstand, is de traditionele dag van RA Mechelen om de veldlopers het Sportpark De Nekker in te sturen. Op de terreinen waar op 14 maart 1993 nog het Belgisch veldloopkampioenschap werd gelopen, is RAM maandag al aan een 19de editie toe.

De CrossCup aan het Zilvermeer wordt zaterdag ingeleid met de Zilvermeerloop, een wegwedstrijd waaraan gewezen CrossCupcoryfeeën hun naam hebben verbonden. Zo is er onder meer de 5K Lieve Slegers en de 10K Karel Lismont.

Maar ook het indoorgebeuren trekt zich op gang. Zo is er ook op zaterdag een jeugdmeeting van DCLA in Sporthal De Nayer in Heverlee en op maandag een open meeting met jeugd (van pupil tot master) in Sporthal De Alk van AC Alken. Beide indoormeetings beperken zich tot kampnummers.

Bekijk hier het detail van de winterorganisaties.