08/02

Atletiekblik op weekend: Vlaamse veldlooptitels en internationale indooratletiek

kvv-x-rotselaar-nv-235

Zondag worden in Rotselaar de nieuwe Vlaamse veldlooptruien uitgereikt.

Na de provinciale kampioenschappen van vorige zondag, verzamelen de veldlopers nu over de provinciegrenzen heen om in Rotselaar te strijden voor de Vlaamse crossmedailles. Geen indoorkampioenschappen op zaterdag of zondag, maar met de IFAM zal er zaterdag in de Gentse Topsporthal beslist opnieuw internationale topatletiek te beleven vallen.

Het Vlaams veldloopkampioenschap is het meest recente crosskampioenschap van ons land. In 2013 werd deze nieuwkomer binnen de schoot van de CrossCup in Hulshout boven de doopvont gehouden. Een jaar later werd de Rotselaarse Plas het decor van dit kampioenschap. Zondag is de Brabantse gemeente al voor de vijfde keer dé veldlooplocatie van Vlaamse dienst. Dat gebeurt nog steeds ingekaderd in het CrossCupcriterium en met ROBA als mede-organisator. De hervorming van het regelmatigheidscriterium houdt tevens in dat dit KVV ook de laatste ‘normale’ manche is, want het slotstuk van de CrossCup gebeurt met het BK onder de Atomiumbollen in een groene Heizelomgeving.
De toonaangevers van de CrossCup zijn onderhand wel gekend. Bij de mannen herinneren we nog aan de tumultueuze eindsprint tussen Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli vorig jaar op het Rotselaarse strand. Een sprint annex valpartij waar Soufiane een hospitaalbezoek aan over hield, maar tevens ook een leuke TV-reportage in een niet-sportprogramma. Soufiane is deze winter met voorsprong de veldloopheerser bij de mannen, maar hij weet ongetwijfeld ook wel hoe sterk Isaac Kimeli vorige zondag in Portugal indruk heeft gemaakt tijdens de Europabeker veldlopen voor clubteams.
Bij de vrouwen krijgen de huidige blikvangsters Imana Truyers en Sofie Van Accom opnieuw het gezelschap van Louise Carton, die nu pas aan haar winterseizoen begint en heel verstandig alle lichamelijke ongemakken heeft laten helen. Jeroen D’hoedt zal zijn zegereeks in de korte cross een verlengstuk willen geven. Bekijk op de site van de CrossCup meer info betreffende dit kampioenschap van Vlaanderen.

De IFAM indoor heeft ook al buiten onze landsgrenzen een stevige reputatie opgebouwd. Voor de zesde editie van het geesteskind van Kim Barbé, werd zaterdagavond zelfs wereldtopper Dafne Schippers uit Nederland aangetrokken. Maar ook de andere buitenlandse deelnemers vormen een gepaste springplank voor elke Belg die ambitie heeft richting WK in Birmingham. Benieuwd wie zaterdagavond Eline Berings al kan vervoegen richting Groot-Brittannië. Traditioneel is deze IFAM ook de pleisterplaats van het Belgisch kampioenschap 4x200m. De deelnemerslijst kan u hier raadplegen. Alles over de IFAM zelf, leest u hier.

In tegenstelling met de veldloop in Rotselaar, wordt er nog meer indoor aangeboden de volgende dagen. Zaterdag is er in Tienen een open meeting met jeugd en zondag een open meeting in de Golazo Arena van Heusden-Zolder.

AC Deinze is zondag paraat voor de februari-aflevering van hun Winterloop (max.13,2K) en nog op zondag combineert ROBA het Vlaams veldloopkampioenschap met een Jogging Rond de Plas over een afstand van 5K, waarbij de G-atleten 700m afleggen.