26/01

Atletiekblik op weekend: Vlaamse indoortitels

-ldq0083

Vlaams scholierenkampioene Maité Beernaert: een van de vele verspringfavorietes.

Dit weekend wordt de indoorlat nog wat hoger gelegd. Dan kunnen de absolute uitblinkers van de scholierenkampioenschappen van vorige zondag, zich meten met de oudere gevestigde waarden tijdens het Vlaams indoorkampioenschap Alle Categorieën. Maar ook in het veldlopen rusten ze niet op hun lauweren. Integendeel: het aanbod zaterdag en zondag is groot.

Zaterdag pakt het Limburgs Cross Criterium uit met een avondparkloop in Sint-Truiden en daarmee gaan de Truienaren een drukke veldloopzondag uit de weg want dan staan liefst vijf organisaties op de kalender. Vooral in Oost-Vlaanderen wordt het zondag druk met de 27ste veldloop van Hamme en de 46ste editie van de cross in Zottegem. AC Vilvoorde staat paraat in het Domein Drie Fonteinen voor de Grote Prijs Electro 80 en het recreatiedomein De Lissenvijver is in Geel het decor voor de vierde veldloop van de plaatselijke atletiekclub. MACW moest haar Westhoekcross in Veurne schrappen, maar FLAC sprong intussen bij en zorgt ervoor dat West-Vlaanderen op zondag niet veldlooploos zal blijven. Zo komt de veldloop van het Hoppeland in Poperinge die leemte in de Kustprovincie opvullen.

Onder dak staat het tweede weekend van de ligakampioenschappen te wachten. Na de Cadetten en Scholieren zeven dagen geleden, komen nu de Alle Categorieën aan bod. Zaterdag vullen de Waalse toppers de Topsporthal in Gent en zondag zijn hun Vlaamse collega’s aan de beurt. De niet weerhouden indooratleten kunnen ook op zaterdag in Hoboken aan de indoorslag bij het Superkrack/Express/Sprintfestival. Ook daar klinkt het startschot ’s ochtends al.

Onze indooraandacht gaat uiteraard het meest uit naar de twee keer 13 titelcompetities van de Vlaamse kampioenschappen. Zaterdag, ter gelegenheid van het LBFA-kampioenschap, komen de snelwandelaars al in actie. Dirk Bogaert/ACME en Annelies Sarrazin/FLAC zijn er de gedoodverfde favorieten.

De traditionele mix van gevestigde waarden en aanstormende jeugd moet naar een boeiende zondag in de Topsporthal kunnen leiden. Mannen als Dylan Owusu/RCG (400m), Aurèle Vandeputte/HAC (800m), Dario De Borger/VAC (110mH) en Bram Ghuys/OEH (hoog) toppen de seizoenslijsten, maar krijgen het toch niet op een schoteltje. Michaël Rossaert/ACW en Tim Rummens/DCLA  in de 400m en Emile Verdonck/AZW in het hoogspringen zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Victor Hofmans/OLSE krijgt het jongere geweld van Cristian Iguacel/LYRA, Jonathan Sacoor/OEH, Tuur Bras/OEH en Jaan Bal/ACBR over de vloer en Cedric Nolf/VAC voelt de hete adem van Michael Obasuyi/OEH in de verspringbak. Scholierenkampioen polsstokspringen, Jules Vanlangenaker/RCT, mag zich meten met een Oost-Vlaamse entente en vooral met zijn streekgenoot Frederik Ausloos/DCLA. In het kogelstoten kunnen ‘eeuwige rivalen’  Matthias Quintelier/AVKA en Ilya Defrère/DCLA deze keer de handen in elkaar slaan om het oudere duo van AC Hamme – Stijn Spilliaert en Jarno Wagemans – naar de kroon te steken. Kobe Vleminckx/ACHL ziet in de 60m ook meerkamper Niels Pittomvils/VAC in de blokken schuiven en Jochem Vermeulen/KAPE (1500m), nationaal 5000m-outdoorkampioen Cedric Van De Putte/ROBA (3000m) en Yves Pausenberger/KAAG (hinkstap) krijgen eveneens het favorietenlabel opgespeld.

Bij de vrouwen wordt de 60m horden een attractieve koers. Gewezen Europees indoorkampioene Eline Berings/RCG ziet het jonge geweld van Sarah Missinne/KAAG, Chloë Beaucarne/FLAC en Justien Grillet/VS ook klaar voor een snelle hinderniskoers. Eline zoekt, geheel volgens haar temperament en volgens de geschiedenisboeken, ook in de 60m zonder horden de confrontatie op. Daar wachten onder meer Manon Depuydt/ACME en Elise Mehuys/LYRA, samen met nog een reeks andere gevestigde sprintnamen. Serena Capponcelli/VS torent hoog boven de hoogspringcompetitie uit en ziet hier ook clubgenote Hanne Maudens aan het werk. Hanne is overigens ook medefavoriete in het kogelstoten, maar krijgt daar meerkampcollega Yoika De Pauw/STAX en kersvers nationaal scholierenrecordhoudster en clubgenote Myrthe Van Der Borght/VS naast zich. Elien Vekemans/DCLA is naast Myrthe de enige atlete die deze winter de nationale recordlijsten kon aanscherpen. Met onder meer Aurelie De Ryck/ACME en Hanne De Baene/OB, vindt de Leuvense misschien de juiste impulsen om richting 4m00 te mikken. Syrah Ghijselings/KAAG is nog een scholierenkampioene die kan mikken op een AC-medaille, maar dan moet ze wel voorbij Riet Vanfleteren/LEBB. De baanronde wordt een hele open wedstrijd met vooral youngsters in de favorietenrollen. Over de dubbele afstand kan net hetzelfde gezegd worden, vermits een groot gedeelte van de protagonisten zich deze winter nog niet aan die 400m heeft gewaagd. Anne Schreurs/GENK (1500m) en Sietske Lenchant (hinkstap) mogen de titel niet mislopen en in dat andere horizontale springnummer – het verspringen – liggen de waarden weer zeer dicht bij elkaar. Onvoorspelbaar hoe Jitse Steemans/LYRA, Bo Nijs/ATLA, Imke Vervaet/RCG of de ranke scholierenkampioene Maité Beernaert/HAC de medailles er zullen verdelen.

Bekijk hier de deelnemerslijst en het tijdschema.