14/11

atletiekblik op weekend: veldlopen, running & co en gouden spikes

nad-4884

Cadet Kobe Wachtelaer was vorige zondag nog aan het vlakke strand van Mol aan't werk, volgende zondag krijgt hij in zijn thuishaven Kortenberg een andere omloop voorgeschoteld.

November is zowat dé veldloopmaand bij uitstek, en dat zullen we ook zondag weer geweten hebben. Op liefst vijf locaties kunnen de cross-spikes aangebonden worden.

En ook deze keer komen de vijf Vlaamse provincies netjes aan bod. In Duffel kunnen ze daarbij al terugblikken op de langste geschiedenis. Liefst 67 keer is de veldloop aan de Rooienberg op het appèl, en, net als bij de vorige 66 keren, zullen de plaatselijke atleten er mee de lakens uitdelen. Deinze heeft nog niet zo’n lange staat van veldloopverdiensten, maar de Grote Prijs van Oost-Vlaanderen in de Brielmeersen trekt steeds een massa deelnemers aan en dat zal zondag niet anders zijn. In Limburg vervolgt het provinciale veldloopcriterium zijn gangetje met de Dommelloop aan het sportcentrum Dommelhof te (Neer)Pelt en ook Vlaams-Brabant krijgt zijn regionale klassieker met de Memorial Jef Bogaerts, de cross van Kortenberg met enkele flinke kuitenbijters tussen start en aankomst. 
De jongste veldlooporganisatie start zondag in het Veltembos van Sint Kruis Brugge. De organisatie van Olympic Brugge is pas aan een tweede editie toe en is een welgekomen aanvulling in het steeds schraler wordende Vlaamse veldlooplandschap.

Het indoorgebeuren zit nog volop in een aanloopfase, met op zaterdag een gesloten jeugdmeeting in Herentals en op zondag de eerste Supercrack van HAKI in de Hobokense Sportschuur. In deze zaal, die een pioniersrol speelde in de Vlaamse indooratletiek, zijn zondagnamiddag de jongste leeftijdscategorieën, tot en met cadet, welkom.

Er kan zondag ook gelopen worden zonder spikes: het Vredeplein van Aalst is dan het kloppende hart van de Priester Daens Vredesloop, met een langste afstand van ruim 14,5 kilometer.

Bekijk hier de winterkalenders van Atletiek Vlaanderen.

Zaterdag worden in Stayen, Sint-Truiden, ook de hoogste Belgische atletiekonderscheidingen aan de laureaten van 2019 uitgedeeld: de Gouden Spikes. Een nationale jury van bestuurders en gewezen topatleten hebben in de afgelopen weken hun stem kunnen uitbrengen en het globale resultaat daarvan wordt zaterdag wereldkundig gemaakt. Je kan de ceremonie van de Gouden Spike 2019 live volgen op onze Facebookpagina vanaf 16u00.

Nog op zaterdag is er in Beernem de jaarlijkse Running&Co Workshop Day, een infodag voor loopbegeleiders en loopfanaten. Het volledige programma kan u hier raadplegen.