20/02

atletiekblik op weekend: veldloopmedailles onder het atomium

nad-6363

Het vrouwenpodium van vorig jaar. Nu zondag misschien dezelfde namen in een andere volgorde.

De focus van onze atletiekbedrijvigheid pendelt met een constante regelmaat tussen binnen en buiten. Na de BK indoor Alle Categorieën vorige zondag, is het nu de beurt aan alle Belgische veldlopers om hun plaats binnen de Belgische hiërarchie te bepalen.

Dat zal zondag voor de derde opeenvolgende keer gebeuren in het prachtige park van Laken, op een omloop die naargelang de weersomstandigheden nogal eens een andere beloopbaarheidsgraad durft aan te nemen. Dit jaar wordt het onder het Atomium zelfs een tweedaagse, want zaterdagnamiddag  komen de Masters er al aan de slag.

Zondag is het in de hoofdwedstrijd uitkijken naar de tweestrijd tussen onze beide Europese toppers: uittredend kampioen Soufiane Bouchikhi/RFCL en Isaac Kimeli/OEH, die dit kampioenschap van de lange cross al drie keer op zijn naam kon schrijven. Is dit duel op zich al meer dan de moeite waard, dan krijgt ook het gevecht voor de derde podiumplaats een onvoorspelbaar scenario. Vooral ook omdat dit BK de beslissende afsluiter vormt van de CrossCup en daar zijn Rotselaar-winnaar Lahsene Bouchikhi/RESC en Dieter Kersten/ADD erg aan elkaar gewaagd. Twee Bouchikhi's op het podium ? Het kan, maar er zijn nog vele outsiders.

Gewoonlijk is de korte cross bij de mannen een stuk minder voorspelbaar, maar deze editie kan alleen overmacht Robin Hendrix/OEH van de titel houden. Robin, vorige zondag nog met een ijzersterk PR in de 3000m indoor, zal moeilijk van zijn voetstuk te lichten zijn. Kandidaten voor de ereplaatsen zijn er ook hier meer dan genoeg: gewezen winnaars Ali Hamdi/DCLA, Wesley De Kerpel/ROBA of Ismael Debjani/CABW om maar die te noemen. Maar ook zij zullen de beste papieren moeten voorleggen om Oussama Lonneux/RFCL van het zilver te houden.

Bij de vrouwen krijgen we zo goed als zeker een nieuwe naam op de erelijst van de lange cross. Tenzij Hanna Vandenbussche/AVR haar wonderbenen van een jaar geleden in het Park Van Laken kan terugvinden om haar titel te verlengen. Maar uiteraard eist Hanne Verbruggen/VITA de favorietenrol op. Zij werd vorig jaar voor het zilver nog voorafgegaan door Sofie Van Accom/ACHL, die dit seizoen haar conditie alsmaar zag groeien. Eline Dalemans/AVLO en Lisa Rooms/OEH hebben nog geen ervaring met dit podium, maar staan wel klaar om eventueel gevallen steken op te rapen.

Rooms won in 2016 al wel een keertje de korte cross en dat lijkt nu voorbestemd voor Elise Vanderelst/MOHA, die net als Hendrix, vorige zondag al stevig uitpakte. Elise zal haar titelverlenging niet cadeau krijgen, want met Renée Eykens/AA,  Vanessa Scaunet/OEH, Camille Muls/RESC en Jenna Wyns/VAC liggen er mogelijke kapers op de kust. Mogelijks, want voor het eerst zijn er geen voorinschrijvingen voor dit Belgisch veldloopkampioenschap, zodat het voor de buitenwacht altijd een beetje gissen wordt wie er effectief achter de startlijn zal plaatsnemen.

In totaal zullen 14 kampioenschapswedstrijden gelopen worden na het voorprogramma van de jeugd tussen 11u45 en 17u15. Dat maakt in totaal 16 Belgische podia, want ook de U23 krijgen na de lange cross een afzonderlijk beloftepodium.

Hoe het parkoers er op zondag zal bijliggen, zal mede bepaald worden door het BK voor Masters, dat zaterdagnamiddag al op dezelfde locatie wordt gehouden. In elk geval een goede zaak voor de 35-plussers, want in het verleden was het nogal eens een zoektocht naar een bereidwillige organisator en soms werd dit BK als hoofdmoot geserveerd tussen de jeugd- en andere leeftijdscategorieën in. Nu krijgen de Masters zaterdag vanaf 14u40 alle aandacht met vijf kampioenschapswedstrijden, die alle podia zullen opleveren. Die vijf races worden nog vooraf gegaan door twee korte crossen over 1600m: een unicum in de masterwereld, een demonstratiewedstrijd, maar geen kampioenschap.

Alle info betreffende dit BK veldlopen en het sluitstuk van de CrossCup, kan u hier terugvinden. De erelijst van deze kampioenschappen kan u hier raadplegen: seniores mannen ; seniores vrouwen ; jeugd jongens  en jeugd meisjes.

Maar ook indoor worden er zaterdag nog nationale medailles uitgereikt. In de Topsporthal wordt dan in de namiddag het Belgisch indoorkampioenschap voor studenten gehouden. Net als in de voorgaande jaren, staat RCG er aan het roer.

Diezelfde namiddag blijft ook de Golazo Arena in Heusden-Zolder niet onbezet met een open meeting. Zondag wordt het ook druk in de Sportschuur van Hoboken met de Superkrack 7, een open meeting met jeugd.

Nog op zaterdag is er de eerste van drie geplande winterthrowings. ACW bijt in Sint-Niklaas de spits af met de 5de editie van deze winterwerpmeetings.

En ook op de weg worden er zondag nationale medailles uitgedeeld. Zaterdag 22 februari om 16u00, worden in Aalter de moedigen op pad gestuurd die gedurende 24 uur lang een zo groot mogelijke afstand zullen afleggen. Een etmaal later mag de top drie het podium betreden. Deze organisatie wordt ook omkaderd met een marathon en de organisatie is in handen van AC Deinze.

Bekijk hier de atletiekkalender van Atletiek Vlaanderen.