22/02

Atletiekblik op weekend: veldloopkampioenschappen onder het Atomium

nad-0539

Imana Truyers (rechts) en Sofie Van Accom leverden vorig jaar in Wachtebeke strijd voor het zilver. Deze keer is het goud de inzet van het duel.

Zondag is het opnieuw dé hoogdag van het  Belgische veldloopjaar. Na de omzwervingen in Oostende en Wachtebeke, trekt het Belgisch kampioenschap nog wat meer landinwaarts om onder het Atomium van Brussel in het Park Van Laeken de tenten op te slagen. Mooier en overzichtelijker wordt een veldloopparkoers niet...

Dat bij het veldlopen dat parkoers een belangrijke rol speelt, hoeven we niet uit te leggen. Brussel staat bekend als een loodzware omloop, tenminste als het nat is. De aanhoudende vrieskou van de laatste dagen zal de aanwezigheid van onze hoofdstedelijke modder in elk geval al flink reduceren, maar de lange hellingen zijn flinke kuitenbijters die in Wachtebeke, Oostende en het vroegere veldloopmekka, Waregem, niet dadelijk terug te vinden waren. Ook op andere locaties die dit kampioenschap ooit heeft aangedaan - Averbode en Hechtel bijvoorbeeld – was het speuren naar een opeenvolging van lange heuvels. Daarvoor moeten we al teruggaan tot 1996, toen steeplespecialist William Van Dijck in Monceau Sur Sambre zijn enige veldlooptitel won. Moraal van het verhaal was toen, dat de betere crossers op elk terrein wel uit de voeten kunnen. Nieuw is wel dat het BK veldlopen  - sedert alle mannen- en vrouwenwedstrijden op één dag worden geconcentreerd - nog nooit zo vroeg in het veldloopseizoen werd geprogrammeerd.

Bij de seniores mannen ligt het podium zo goed als vast. Soufiane Bouchikhi/RFCL fietste vlotjes doorheen het nationale en internationale seizoen en hoeft na zijn laatste demonstratie in Rotselaar niemand te vrezen. Isaac Kimeli/OEH, uittredend kampioen, zou even makkelijk de zilveren medaille op zak moeten steken en daarmee zal de top twee van vorig jaar in omgekeerde volgorde op het podium staan. Dieter Kersten/ADD, vorig jaar brons en beloftenkampioen, heeft na lijfelijk leed nog niet de goede kadans te pakken, maar de een jaar oudere Robin Hendrix/OEH lijkt de meest aangewezen man om naast zijn clubgenoot op het podium te klimmen. Robin gaat het niet op een schoteltje krijgen. Er zijn niet alleen z’n andere clubmakkers Simon Debognies en Thomas De Bock maar ook de uitblinkers van het EK-beloften, Michaël Somers/LYRA en Dorian Boulvin/CABW. Verder maakte ook Dries Basemans/DCLA na zijn korte winter een uitstekende indruk in Rotselaar en is het uitkijken hoe ver Nick Van Peborgh/ACBR, Steven Casteele/KKS, Jennen Mortier/RCG en Kim Ruell/RESC kunnen geraken indien ze op volle kracht aantreden.

 Bij de vrouwen is het kransje voor de top vijf heel wat beperkter, zeker nu West-Vlaamse smaakmaaksters als uittredend kampioene Louise Carton/ACME en marathonkampioene Hanne Vandenbussche/MACW niet deelnemen. Maar het zal er beslist spannender aan toegaan voor de hoofdprijs. Imana Truyers/CABW en Sofie Van Accom/ACHL domineerden de hele winter en waren steeds aan elkaar gewaagd. In Rotselaar gaf Sofie de betere indruk en het vriesweer speelt zeker niet in haar nadeel. Toch ook Nina Lauwaert/ROBA niet wegcijferen. De Oost-Vlaamse uit Sint-Niklaas maakte indruk na Nieuwjaar en wie ambitie heeft voor een medaille, zal zeker voorbij Nina moeten. Provinciale kampioenes als Zenobie Vangansbeke/ACME, Goele Truyers/AVT en  Shana Lauwers/ATAC zullen samen met Lisa Rooms/OEH, Hanne Verbruggen/VITA en Charlotte Van Hese/AVLO de wedstrijd kruiden. CABW-meisjes Vanessa Scaunet en Stéphanie Barnes mogen daar ook bij gerekend worden, al komt laatstgenoemde niet in aanmerking voor de medailles.

De korte cross bij de mannen belooft ook op een tweestrijd uit te draaien. Titelverdediger Ali Hamdi/DCLA kon in Rotselaar topfavoriet Jeroen D’hoedt/CABW het nakijken geven, maar Jeroen domineerde afgelopen winter de korte cross en voelde zich altijd al kiplekker onder het Atomium. Voor Ali pleit dat de hoofdstedelijke modder achterwege zal blijven. Maar in de korte cross komt alles letterlijk dicht bij elkaar zodat men geen steken mag laten vallen. Het verschil in Rotselaar was nochtans vrij groot, maar met snelle jongens als Pieter Claus/EA en Philip Cortvriendt/OEH hou je best toch rekening. Het Luikse duo Oussama Lonneux en Joachim Cardillo stond vorige zaterdag nog op het 1500m-indoorpodium en Cedric Van De Putte/ROBA werd in Gent na een splijtende finish kampioen van de 3000m. Met Pieter-Jan Hannes/OLSE aan de startlijn komt nog een kanshebber zich mengen in het medailledebat en eerstejaarssenior Dries De Smet/LEBB moet met zijn EK-conditie van Samorin ook een woordje kunnen meepraten.

De korte cross bij de vrouwen, dat is pas een onvoorspelbaar kampioenschap, ook al omdat het aanbod aan korte veldlopen voor vrouwen zeer beperkt is. Met Vangansbeke nu in de lange cross, kunnen de andere medaillewinnaressen van vorig jaar hoger mikken. Evy Pieters/AVR en Kaat Vermeulen/ACHL zullen echter over stevige papieren moeten beschikken om Renée Eykens/KAPE terug te wijzen. En wat te denken van Anne Schreurs/GENK die afgelopen winter een stevige progressie boekte die resulteerde in een 1500m-indoortitel, gepaard aan een sterke chrono. Daarbij kregen onder meer Lotte Hellinckx/LEBB,Hanne Reynaert/ASVO en Eline Pinter/ACME het nakijken. Justine Tinck/AVLO, nog juniore, en de een jaar oudere Elise Vanderelst/MOHA werden vorig jaar tweede en eerste bij de juniores en zullen in deze afsluitende wedstrijd van amper 2000m, zeker hun woordje kunnen meepraten.

Meest voorspelbare wedstrijd wordt deze van de juniores jongens. Eerstejaars Tim Van de Velde/DUFF is voor zijn categoriegenoten al enkele jaren ongenaakbaar en dat zal zondag niet anders zijn. De pupil van Marc Nevens mag het meeste tegenstand verwachten van Guillaume Grimard/DCLA en Lucas Da Silva/RFCL, vorig jaar als eerstejaars al derde en vierde.  Ook Antoine Senard/SER, een andere eerstejaars, is een niet te onderschatten podiumkandidaat.

Bij de meisjes juniores zijn er wat meer kanshebbers voor het eremetaal. Na Vanderelst en Tinck, kwam vorig jaar in Wachtebeke het ATAC duo Laura Swannet en Femke Speelman-Rooms over de eindstreep. Zij staan ook nu allebei aan de Brusselse startlijn, maar er zijn nog gegadigden voor de hoogste eer. In de eerste plaats Mathilde Deswaef/WS, die na haar zomerse ontbolstering die progressie doortrok naar de winter. Indoor (LBFA-record 1500m en vorige zondag nog  aan de slag in de 800m AC) of veldlopen (beste Belgische in Rotselaar): de Brusselse deed het met evenveel gemak. Een andere Brusselse, Inga Van Den Bossche/RESC, is nog een jaartje jonger en leverde ook in Rotselaar een geslaagde laatste test af. Datzelfde mag gezegd van Vlaams-Brabants kampioene Maura De Troyer/DAC en Elise Van Raemdonck/AVLO. Paulien Nelissen/ACA, Nanouk Stevens/ACW en Katinka Bassleer/AVZK eindigden er eveneens binnen een kleine halve minuut van Deswaef, zodat deze koers wel eens de minst voorspelbare zou kunnen worden.

De titelcompetities beginnen in Brussel op het middaguur, maar de voorwedstrijden voor de jeugd worden al vanaf 10u40 op gang geschoten.

Bekijk alle info via de site van de Easyk!t CrossCup.