23/03

Atletiekblik op weekend: van winter- naar zomeruur; van winter- naar zomerseizoen

nad-0829
Het binnenlandse winterseizoen mag er dan wel helemaal opzitten, internationaal behoort de winter 2016-2017 nog niet helemaal tot de geschiedenis maar toch worden nu zondag al de eerste Vlaamse zomermedailles uitgedeeld. Van winter- naar zomeruur; van winter- naar zomerseizoen.

Vooreerst is er zondag in de Oegandese hoofdstad Kampala het wereldkampioenschap veldlopen. Meteen maakt dit tweejaarlijks kampioenschap opnieuw een rondje langsheen het continent dat deze atletiekdiscipline al decennia lang overvleugelt. Ook nu bestaat er niet de minste twijfel dat de Afrikanen in dichte drommen de debatten naar hun hand zullen zetten. Het is overigens exact tien jaar geleden dat dit WK nog eens Afrikaanse grond onder de voeten kreeg geschoven. Toen was de Kenyaanse kuststad Mombasa de plaats van actie.

In eigen land werd dit WK, dat ooit een van de parels aan de kroon van de KBAB was, al enkele jaren ondergesneeuwd door het andere sportnieuws. Wie weet bijvoorbeeld nog dat de vorige editie op 28 maart 2015 in het Chinese Guiyang werd betwist ? Laat staan dat de goegemeente enkele titelverdedigers zou kunnen opsommen. Het zal ook nu met een vergrootglas zoeken zijn welke nationale media hierover zullen berichten, net zoals het speuren wordt naar deelnemende Europeanen. Toch is er zondag ook een landgenoot aan het werk in het land waar ooit Idi Amin Dada de plak zwaaide en waar John Akii Bua ooit geboren werd. Belgisch kampioen Isaac Kimeli/OEH (foto) mikt er naar een ereplaats, al moeten we met grote Afrikaanse delegaties de term ‘ereplaats’ ruim durven interpreteren. Isaac, regerend Europees beloftenkampioen, moet er nu tegen de sterksten ter wereld aan de bak.  U kan alles volgen via deze IAAF-link.

Ook enkele Belgische Masters zijn nog tot zondag in touw op een ander continent. In het Zuid-Koreaanse Daegu nemen zij deel aan de wereldkampioenschappen indoor. (te volgen via deze link).

Toch ligt alle binnenlandse atletiekactiviteit niet helemaal stil. Zo is er zaterdag de Dag van de Juryleden, deze keer georganiseerd door de Franstalige atletiekliga.

In Heusden-Zolder is er zondagnamiddag zelfs nog een indoorcompetitie voor alle leeftijdscategorieën en op zondagochtend, wordt er in en om Lier een marathon gelopen die al meteen telt voor de Vlaamse titels. Om 10u00 geeft AC Lyra in het Netestadion het startschot voor dit eerste kampioenschap van de zomer 2017.Bekijk hier meer info.

Nog op zondag is er de Pegasusloop van VAC in Londerzeel (max. 10K) en de Upside-Down Run van DCLA in Heverlee (max. 12K). Zaterdagnamiddag al mobiliseert Vabco in thuisbasis Mol de lopers voor de Rozenbergjogging. Hier is de langste afstand 10,2 kilometer.