21/02

Atletiekblik op weekend: topdag veldlopen in brussel

nad-2452

Voor het eerst sedert 1973 lopen de eerstejaars- en tweedejaarsscholieren hun Belgisch kampioenschap opnieuw samen. In tegenstelling tot bijna een halve eeuw geleden, volgen er nu wel twee podia.

Het Belgisch kampioenschap veldlopen staat de volgende dagen centraal in onze atletiekgemeenschap. Zondag wordt er voor de tweede opeenvolgende keer een sportieve strijd geleverd op de hellingen van het Park Van Laken. Als we de weermaker mogen geloven, zal dat gebeuren in de schaduw van een door de zon opgewarmd Atomium.

Zoiets betekent natuurlijk niet dat het indoorgebeuren ook even naar buiten zal komen om te genieten van het leuke lenteweer. Zaterdag is het in de Topsporthal van Gent alweer volop actie met de Aalsterse indoormeeting: start om 9u30, einde voorzien omstreeks elf uur later…

Zondagnamiddag is er in Herentals nog een gesloten indoor jeugdmeeting en zondagavond staat een open meeting met jeugd geprogrammeerd in de Golazo Arena van Heusden-Zolder.

Maar diezelfde zondag wordt er dus voor de nationale veldlooppodia gelopen op de alles behalve vlakte van de Heizelomgeving. Na Waregem, Wellington, Monceau, Stene en Wachtebeke, komt Brussel dus ook meer dan één keer voor op de lijst van recente BK-cross locaties.

De echte kampioenschappen beginnen na het uitgesponnen voorprogramma rond de middag. Liefst 14 podia worden er afgewerkt nog voor de klok half vijf aanwijst. Dat gebeurt na slechts 12 wedstrijden, want de scholieren jongens en meisjes worden telkens beperkt tot één race, met nadien twee afzonderlijke podia. Inderdaad: eerstejaars en tweedejaarsscholieren gaan samen van start. We moeten al teruggaan tot in 1973, toen op 4 maart in Waregem Christian Bastin de laatste gezamenlijke scholierenkampioen in het veldlopen werd. Bij de vrouwen gebeurde dat een week vroeger op 25 februari in Vilvoorde, met Anne-Marie Van Nuffel als laureate. Vanaf 1974 werden de cadetten- en scholierencategorieën  opgesplitst in een veldloopkampioenschap voor eerstejaars en tweedejaars.
Dat werd destijds niet alleen gedaan omdat het biologische verschil tussen de jongere en oudere categoriegenoten een doorslaggevende prestatiefactor is, er speelde ook een praktische oorzaak mee. Aan de start van de veldloopkampioenschappen kwamen in die jeugdreeksen destijds - in schril contrast tot heden -  gemakkelijk 200 à 300 deelnemers in actie. Vaak met het nodige gedrum en het betere valpartij-werk tot gevolg.  Het logische opsplitsen in eerstejaars en tweedejaars leverde toen nog geen probleem qua tijdsruimte: de BK werden immers verdeeld over twee dagen. Aanvankelijk mannen en vrouwen apart; nadien een opsplitsing tussen juniores-seniores enerzijds en cadetten en scholieren anderzijds. Het duurde tot 8 maart 1998 alvorens alle veldlooptitels op één plaats werden uitgereikt en de Wellingtonrenbaan van Oostende mocht als eerste dat veldloopfeest beleven. Een feest dat weliswaar over een hele dag wordt uitgesponnen. En dat zal zondag dus niet anders zijn.
Het BK staat ook al enkele jaren voor de finale van de CrossCup en het zijn die wedstrijden die kunnen aangegrepen worden om de favorietenposities bij cadetten of scholieren voorzichtig te bepalen. Iets waar we ons overigens niet gaan aan wagen, want een BK verloopt bij de jeugd heel zelden volgens een vast scenario.

Bij de juniores liggen die zaken anders: alleen een doemscenario als Hannuit kan Tim Van de Velde/DUFF van een tweede opeenvolgende crosstitel houden, maar bij de vrouwen zijn de contouren iets minder afgemeten. Febe Triest/HAMM heeft er al een EK op zitten en toonde zich als Vlaams kampioene ook de betere van Jana Van Lent/VOLH en Isabeau Lenaerts/ATAC in Rotselaar. Maar ook Nienke Hellings/AVT, een uit blessure terugkerende Nanouk Stevens/ACW en Ardense Juliette Thomas/DAMP zijn op hun best podiumrijp.

De CrossCup van Hannuit betekende ook het seizoenseinde voor Imana Truyers/CABW die haar titel dus niet kan verdedigen. Topfavoriete is zonder twijfel Nina Lauwaert/ROBA, met Sofie Van Accom/ACHL en Hanna Vandenbussche/AVR als podiumpretendenten.  Bij de mannen heeft het Vlaams kampioenschap toch enige spanning in de te verwachten volgorde gebracht. Zilveren Europeaan Isaac Kimeli/OEH mag geen geschenken verwachten van elf jaar oudere Lander Tijtgat/EA en ook Jeroen D’hoedt/CABW en Robin Hendrix/OEH zullen zich ongetwijfeld in het medailledebat mengen. Dat kan Dame Tasama/VAC helaas niet zeggen: wegens een administratieve uitschuiver kan de man van Almensh Belete zich alleen mengen voor de CrossCup-punten, maar aan het BK zelf zal hij alleen buiten wedstrijd kunnen deelnemen. Opvallende naam ook bij de deelnemers: Soufiane Bouchikhi/RFCL die vanwege een kwetsuur afgelopen winter nog niet in actie kwam.

Zonder uittredend kampioen Jeroen D’hoedt, wordt de korte cross een onvoorspelbaar spektakelstuk. Zoals altijd. Deze keer lijken Dieter Kersten/ADD en Valère Hustin/DAMP over de beste papieren te beschikken, maar even goed kunnen Pieter Claus/EA, Ali Hamdi/DCLA, Sam Valgaeren/HULS, Mathijs Casteele/KKS, Oussama Lonneux/RFCL of de De Kerpel/ROBA-twins zich helemaal voorin mengen.

De korte cross bij de vrouwen sluit om 16u00 het veldloopfestival onder het Atomium af. Elise Vanderelst/MOHA moest vorig jaar slechts heel nipt René Eykens laten voorgaan, maar lijkt deze keer de titel niet te kunnen mislopen. Toch ook even het Vlaams-Brabantse duo Lisa Rooms/OEH en Jenna Wyns/VAC in het oog houden.

De deelnemerslijst en het tijdschema voor het BK veldlopen – tevens finale van de Structabo CrossCup - kan u terugvinden op onze site. De erelijst van de Belgische veldloopkampioenschappen bij de seniores mannen en vrouwen  en bij de jeugdcategorieën jongens en meisjes, kan u hier ook raadplegen.