30/08

Atletiekblik op weekend: tijd voor het Memorialfeest

belgaimage-139399698-full

De 42ste AG Memorial Van Damme begon al op donderdag met de kogelcompetitie op de historische Grote Markt van onze hoofdstad.

Na de succesvolle Europese kampioenschappen, is het vrijdagavond tijd om het gros van die Berlijnse uitblinkers ook aan het werk te zien in eigen land. De 42ste AG Memorial Van Damme wordt vrijdag de place-to-be voor de sportliefhebber.

Traditioneel wordt het hoofdprogramma in het Brusselse Koning Boudewijnstadion voorafgegaan door de Youth Memorial, waar de beste nationale scholieren elkaar ontmoeten in enkele disciplines en waar de allerlaatste waardeverhoudingen worden gemeten alvorens zij de week nadien in Kessel-Lo de Belgische medailles zullen verdelen.

Het hoofdprogramma zelf wordt zoals elk jaar een pleiade van wereldtoppers die in een van de laatste internationale atletiektreffens van 2018 ook dito prestaties leveren. Ook nu is deze AG Memorial Van Damme het sluitstuk van de Diamond League-competitie, een regelmatigheidscriterium waarbij de wereldtoppers een flink pak prijzengeld nu definitief kunnen verdelen.

Midden dat internationale atletiekgeweld, zullen ook de nationale toppers zich proberen te onderscheiden. Na het  ongeziene collectieve succes in Berlijn, zullen onze landgenoten meer dan ooit de nodige aandacht krijgen in het goedgevulde Koning Boudewijnstadion dat voor één keer per jaar de mondiale atletiektempel wordt. U kan via de site van de AG Memorial alles te weten komen over deze editie die al voor de 42ste keer Ivo Van Damme, Olympisch uitblinker van 1976, opnieuw in gedachten brengt.

Met deze AG Memorial Van Damme wordt meteen ook de augustusmaand afgesloten, maar ’s anderendaags zijn de Masters al een hele dag aan de slag in Sint-Niklaas voor hun nationaal kampioenschap hamerslingeren en gewichtwerpen. Deelnemers en tijdschema kan u op onze site raadplegen. Nog op zaterdag zijn er jeugdmeetings in Turnhout en Beveren en een Kids’ Athletics in Wervik (FLAC). Sparta Vilvoorde herdenkt met een open meeting op zaterdag hun medestichter François Polspoel en AC Deinze pakt aan de Brielmeersen uit met een Springgala waarbij ook andere disciplines aan bod komen.

De atletiekzondag is helemaal voorbehouden aan de provinciale estafettekampioenschappen. LYRA in Lier (Antwerpen), ROBA in Betekom (Vlaams-Brabant), ATLA in Lanaken (Limburg), KAAG op de Blaarmeersen (Oost-Vlaanderen) en AZW in Zwevegem (West-Vlaanderen) zijn de locaties waar de regionale aflossingskwartetten verzamelen blazen.

Er is ook flink wat beweging op straat, waar zaterdagavond in Brasschaat de Kapittelloop wordt gehouden (max.10M). In de namiddag is er in Ravels al de Pierenloop (ARAC, max.10M). Naast deze Noord-Antwerpse klassiekers, kan er zaterdag ook in Vlaams-Brabant op straat gelopen worden. ’s Ochtends gebeurt dat al in Molenbeek-Wersbeek (Bekkevoort) met de Muggenbergjogging (DCLA, max.12K) en ’s avonds in Grimbergen met de 38ste editie van de stratenloop van max.7,6K.
Zondag is er in het Limburgse Hamont ook nog de Groene Halve Marathon met SACN aan het organisatieroer.