23/11

Atletiekblik op weekend: Roeselare wijst weg naar EK veldlopen

nad-0160

De top drie van de mannenveldloop in Roeselare vorig jaar.

Eind november stijgt de binnenlandse veldloopkoorts.  De inburgering in het nieuwe winterseizoen is voorbij en vanaf nu zijn de wedstrijdresultaten iets minder vrijblijvend. Vorige zondag scoorde AC Deinze met 1.560 deelnemers al een moeilijk te overtreffen aantal veldlopers bij hun organisatie maar nu liggen er naar jaarlijkse gewoonte bij de CrossCup van Roeselare deelnametickets klaar voor het Europees veldloopkampioenschap van 10 december…

De veldloopopwarmer van het weekend wordt zaterdag al gedaan in het Drie Fonteinendomein van Vilvoorde. Sparta Vilvoorde zorgt dan voor hun 36ste dubbelcross.

De interessantste confrontatie gebeurt echter zondag in de CrossCup van West-Vlaanderen, waar op Schiervelde zowat alle Belgische mannen met naam en faam met elkaar in de clinch gaan voor een trip naar het Slovaakse Samorin. De winnaar van de Zilvermeercross, Soufiane Bouchikhi/RFCL, krijgt deze keer naast Lander Tytgat/VAC ook nog Isaac Kimeli/OEH, Bashir Abdi/RCG en de jonge Simon Debognies/OEH voor de voeten geschoven. De andere beste Belgen van de openings CrossCup - CABW-ers Jeroen D’hoedt (korte cross) en Imana Truyers (vrouwen) - kunnen hun prestatie van Mol nog eens extra in de verf zetten. Benieuwd hoe dicht Ismael Debjani/CABW, Ali Hamdi/DCLA of Sofie Van Accom/ACHL kunnen naderen op een van zand gespeende West-Vlaamse ondergrond. Bekijk hier de site van de Easy K!t CrossCup en bekijk hier de selectiemodaliteiten van het Europees kampioenschap veldlopen in Samorin.

Niet alle veldlopers spitsen zich toe op het CrossCupleven en zij krijgen zondag nog flink wat keuzemogelijkheden. De 67ste Sint Barbaraveldloop in Genk is al de derde tussenstop van het Limburgs Cross Criterium, en met de Herfstcross van AC Arendonk en de Memorial Falco Christiaens in Zele (organisatie AVLO), komen de vijf Vlaamse provincies netjes aan bod tijdens het nakende veldloopweekend.

Het wordt ook een goed gevulde indoorzaterdag met de Superkrack 2 annex Expres 1 in de Sportschuur van Fort 8 in Hoboken waar alle leeftijdscategorieën aan bod komen. Of met de DCLA indoormeeting voor de jeugd in de twee indoorhallen van de KU Leuven. Of met de Kids Athletics indoor van ALVA in het Sportcomplex Schotte in Erembodegem.

Er wordt zaterdagnamiddag ook op de weg gelopen. Volharding zorgt in Beveren voor een Winterloop met 12K als langste afstand en AC Lyra pakt uit met de Powerplus Natuurlopen van Lier. Hier is 10 mijl de langste afstand.